Yunan Polisi çaresiz... Avrupa'ya göç sınırsız devam ediyor

Türkiye'de bulunan sığınmacı ve göçmenlerin Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya geçmek için verdiği mücadele sürüyor. Binlerce sığınmacı ve göçmen, Kapıkule ve Pazarkule kapılarına yöneldi. Birkaç yüz kişiye engel olabilen Yunan polisi, binlerce göçmenin akını karşısında çaresiz kaldı. Peki Türkiye'den ayrılan göçmen sayısı kaç oldu? İşte 1 Mart 2020 itibarıyla ulaşılan son rakamlar…

1

Başta İstanbul olmak üzere ülkenin pek çok kentinden Edirne, Çanakkale ve İzmir’e yönelen düzensiz göçmenlerin, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek için verdiği mücadele sürüyor.

Türkiye’nin, sığınmacı ve göçmenler için “açık kapı politikası” uygulayacağının açıklanmasının ardından binlerce sığınmacı ve göçmen Pazarkule ve Kapıkule sınır kapılarına yöneldi.

Düzensiz göçmenler, Yunanistan polisinin tel ve jilet kullanarak barikatlar oluşturduğu tampon bölgeyi aşarak Avrupa'ya akın ediyor.

YUNAN POLİSİ ÇARESİZ

Yunan polisinin az sayıdaki göçmene yönelik sınırlı müdahalesi genel durumu yansıtmıyor. Birkaç yüz kişiye engel olabilen Yunan polisi, binlerce göçmenin akını karşısında çaresiz kaldı.

Sınırdan gelen görüntüler göçmenlerin büyük çoğunluğunun hiçbir engel ile karşılaşmadığını gözler önüne seriyor.

BİNLERCE GÖÇMEN YUNANİSTAN'A GEÇTİ

Edirne'den Yunanistan'a binlerce düzensiz göçmen geçiş yaptı. Avrupa’ya geçmek isteyen yüzlerce düzensiz göçmen, nehir ve kara hattını denemeye devam ediyor.

Sınır köylerinde Meriç Nehri’ni botlarla geçen göçmenler kara sınırını da deniyor. Tel çit çekili sınır tellerini makasla kesen ya da üzerinden atlayan düzensiz göçmenler, Yunanistan'a ayak basıyor.

TÜRKİYE’DEN AYRILAN GÖÇMEN SAYISI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Mart 2020 saat 19.40 itibarıyla Edirne üzerinden Türkiye'den ayrılan göçmen sayısının 100 bin 577 olduğunu bildirdi.

SAHİL GÜVENLİK: "ONLARI YALNIZLIĞA TERK ETMİYORUZ"

Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada Yunanistan'ın göçmenlerin ilerleyişine engel olma çabalarını aktararak Türkiye'nin el uzattığını bildirdi. Sahil Güvenlikten yapılana açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Deniz yolu ile Yunanistan’a geçmek üzere denize açılan göçmenler, Yunanistan karasularına girdiklerinde, Yunan Sahil Güvenlik Botları tarafından orta hatta sürükleniyor, göçmenlerin botlarının benzin hortumları kesilerek hareket etmelerine engel olunuyor. Denizin ortasında hareketsiz halde kalan ve olumsuz deniz koşullarında çaresizliğe terk edilen göçmenlere Sahil Güvenlik Teşkilatı olarak el uzatıyoruz, yaşanan tüm gelişmelere rağmen onları yalnızlığa terk etmiyoruz.

MİDİLLİ VE SAKIZ ADALARINDA İSYAN ÇIKTI

Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) ve Sakız (Chios) adalarında eylem düzenleyen Yunan halkı, göçmenlerin anakaraya taşınmasını istedi. Göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Associated Press’in aktardığına göre, eylemciler, Midilli ve Sakız adalarında yeni göçmen kampı inşa etmek için getirilen iş makinelerini ve polisleri engellemeye çalıştı. Polis ekipleri göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, göstericiler ise çöp kamyonlarının direksiyonuna geçerek limanı kapatmaya çalıştı.

Yaşanan çatışmalarda pek çok Yunan vatandaşı yaralanarak hastaneye taşındı.

BM: “BU TÜRKİYE’NİN SORUNU DEĞİL”

Birleşmiş Milletler 74 Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammed Bande, Suriyeli mültecilerle ilgili olarak Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “En iyi çözüm (Suriyeli) halkı bu duruma getiren savaşa siyasi bir çözüm bulmak ve Türkiye’ye destek vermektir.” diye konuştu.

AB’Yİ GÖÇ KORKUSU SARDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in yanı sıra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile sürekli iletişim halinde olduklarını açıkladı.

Von der Leyen, önceliklerinin Yunanistan ve Bulgaristan’a tam destek sağlamak olduğunu kaydetti.