Sınırda yakalanan Afganistanlılar AKŞAM'a konuştu! ''İnsan kaçakçıları bizi sınıra getirdi''

Taliban'ın hedefinde olduklarını iddia eden Afganistanlılar, Van'daki göçmen geri gönderme merkezinde yaşadıklarını anlattı.

YELDA GÖKDAĞ

Türkiye'ye kaçak giriş yaparken yakalanan ve Van Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirilen Afgan kaçak göçmenler AKŞAM'a konuştu. Afganistan'da Taliban'dan kaçan anne Benevşe Mirzai, eşi Gulan Kadr Mirzai, çocukları 4 yaşındaki Reyhan Mirzai ve 2 yaşındaki Rehimullah Mirzai ile zorlu yolculuklarını şöyle anlattı:

2 AY YOLLARDA YÜRÜDÜK

"İki ay önce Afganistan'da çıktık. Ormanlardan, dağlık alanlardan geçerek geldik. Türkiye Müslüman bir ülke ve güvenli bir ülke olduğu için buraya geldik. Can güvenliğimiz Taliban yönetiminden dolayı tehlikedeydi. Eşim asker. Kalsaydık ölebilirdik. İran'dan geçiş çok zordu. Yolda hırsızlara karşılaştık. Paralarımızı aldılar. Dağları taşları aştık."

KARA LİSTEDEYİM

Afgan kaçak Fehim Musevi ise Taliban'ın kara listesinde olduğunu belirterek, "Ben 2014'ten 2016'ya kadar ABD'li ve Türklerin şoförlüğünü yapıyordum. Taliban'ın kara listesindeydim, o yüzden kaçtım. Afganistan'da kaçakçıyla anlaştım ve geldim. 4 kişi için toplam 4 bin dolar aldılar" diye konuştu.

Sınırda yakalanan Afganistanlı Musevi Ailesi, kaçakçılara 4 bin dolarlarını kaptırmış.

TALİBAN OĞLUMUZU ÖLDÜRDÜ

İsmini vermek istemeyen Afgan kaçak göçmen ise, kaçakçılarla Türkiye'ye gelmek için anlaştıklarını belirterek, "Afganistan'dan çıktık kaçakçılarla anlaştık. 1000 dolar verdik. Önce Pakistan'a ardından İran'a sonra da Türkiye'ye geldik. Bir aydır yoldayız. Hem fakirlik hem de Taliban nedeniyle çıktık. İş yok mecburen kaçtık. Bir oğlumuzu öldürdüler. Kızlarımızı alacaklar diye korktuk kaçtık. Türkiye'de kalmak istiyorduk. Pakistan kabul etmiyor, bizi içeri almıyorlar" dedi.