Sağlık Bakanı Koca: Kum ve Meşhed bölgesinden gelen vatandaşlarımızı 14 gün karantinada tutacağız

Gürbulak Sınır Kapısı'nda konuşan Sağlık Bakanı Koca, ''Kum ve Meşhed'den gelenleri 14 gün süreyle ayrı bir yerde gözetimde tutmak istiyoruz.'' dedi. Koca, İran'da olan vatandaşlarımızın sınırı zorlamamalarını ve bulundukları ortamda evden ve otelden dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gürbulak Sınır Kapısı'nda koronavirüs gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca, "Kum ve Meşhed bölgesinden gelen vatandaşlarımızı 14 gün karantinada tutacağız." sözlerini kullandı.

İran sınırında tedbirlerin yoğunlaştırıldığını kaydeden Koca, "İran, koronavirüse bağlı ölüm sayısını verdikten sonra ertesi gün sınıra gelen vatandaşlarımızın sağlık taramasını yaptık. İki gün sonra da tamamen geçişleri durdurduk." diye konuştu.

Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Türk vatandaşları için sahra hastaneleri kurulduğunu ve vatandaşların sağlık taramalarının yapıldığını belirten Koca, şunları söyledi:

"Herhangi bir soğuk algınlığı belirtisi olan hastalarımızın yanı sıra Kum ve Meşhed bölgesinden gelen hastaları da 14 gün karantina altında tutmak istiyoruz. O yüzden bu oluşturduğumuz sahra hastanelerini yerinde görmek, bir eksiklik varsa bunu gidermek için buraya geldik."

Gürbulak Sınır Kapısı'nda 60 kişinin gözetimden geçtiğini ve bunların içinde soğuk algınlığı belirtisi olan 3 kişinin hastaneye alındığını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran'da olan vatandaşlarımızın sınırı zorlamamalarını ve bulundukları ortamdan, evden, otelden dışarı çıkmadan, bu ortamı havalandırmalarını, maskeli olmaları gerektiğini, kişisel hijyenlerine dikkat etmelerini, el yıkamalarını ve yakın temasın olmaması gerektiğini, 14 gün gözetim altında tutulacaklarını özellikle söylemek istiyorum."

Riskli görülen kişilerin Doğu Bayazıt Hastanesi'ne nakledildiğini belirten Koca, "Oraya da 3 kişi ilave ettik ve sayı 18 oldu. Ateş bulgusu yok bunlarda. Onu söylemek istiyorum. Solunum sıkıntısı yok. Öksürük sıkıntısı var." şeklinde konuştu.

Şu an 37 kişinin aktif olarak çalıştığını, 24 ambulansın hazır beklediğini ve bölgede 4 sedyeli ambulans bulunduğu bilgilerini paylaşan Koca, "Kapasitemiz birkaç saat içinde 120-130'a çıkmış olacak. Akşama kadar 220-230'a çıkabilir." sözlerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile iletişim halinde olduklarını ve Bilim Kurulu'ndan iki öğretim görevlisinin de DSÖ'ye gittiğini kaydeden Koca, şunları söyledi:

"ABD halen Güney Kore'den gelen yolculara termal kamera uygulanıp uygulanmayacağını tartışıyor. Biz bunu bir aydır uyguluyoruz."

Bölgedeki kapasitenin daha da artırılabileceğini vurgulayan Koca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelebilecek vatandaşlarımızı yakın takip ederek bu dönemi hassasiyetle götürmekten yanayız. Sınırın dışında 80 kişiye yakın vatandaşımızın olduğunu biliyoruz. Bu akışı sağladıkça almayı planlıyoruz. Gelecek olan vatandaşımız da hem kendisi hem ülkemiz için bu tedbirlerin alınacağını ve bu çerçevede bunları yapmak zorunda olduğumuzu bilmelerini ifade etmek istiyorum."