Sincar operasyonunda başrol MİT'in olacak

Türkiye, Ocak ayının son haftasında başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nı büyük oranla başarıyla tamamlarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Bir gece ansızın Sincar'a da gireriz’ açıklaması gözleri bu kez Irak’ın kuzeyine çevirdi. Güvenlik kaynakları, tıpkı Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi Sincar operasyonunda da MİT'in çok değerli görevler üstleneceğini belirterek, teşkilatın saha çalışmalarına uzun zamandır başladığı bilgisini verdi.

1

Geçtiğimiz gün uluslararası kimi kaynaklar "Irak ordusunun Sincar'a harekat düzenlediği" bilgisini geçerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan süreci "Sincar'a yönelik operasyon girişimine dair bilgiyi bu sabah istihbarat örgütümüzden aldım" cümlesiyle özetledi.

Böylece Sincar için Milli İstihbarat Teşkilatı'nın faaliyette olduğu bizzat Cumhurbaşkanı tarafından vurgulanırken, konunun uzmanları istihbarat teşkilatının uzun zamandır bölgede çok önemli görevler üstlendiğine dikkati çekiyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda anlık/nokta istihbarat

Afrin operasyonu kapsamında MİT'in imza attığı işlerin önemine vurgu yapan uzmanlar, harekat öncesinde, sırasında ve sonrasında teşkilatın saha elemanları, teröristlerin silah ve mühimmat depoları ile içerisinde tonlarca silah ve patlayıcının olduğu tünellerle, yaşam alanlarının ortaya çıkarılması noktasında da kritik işleri başardığını hatırlattı.

Sincar'da da sahadalar

MİT'in haber alma, riski azaltma ve benzer faaliyetlerle de askeri operasyonlara çok ciddi destekler verdiğine dikkati çeken güvenlik kaynakları, kimi durumlarda MİT’in bölgedeki yerel güçler dahil bir çok grupla, yerel aşiretlerle işbirliğine gidebildiğinin altını çizerek, “Şimdi gündemde Sincar operasyonu var. Sadece Bağdat yönetimi değil, Erbil, Süleymaniye ve Duhok’daki yerel birimler de Türk istihbaratına her türlü bilgi akışında yardımcı oluyor” bilgisini verdi.

"Hazırlıklar uzun süredir başladı"

Stratejist Ömür Çelikdönmez konuya ilişkin değerlendirmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bir gece ansızın Sincar'a da gireriz' açıklamasını hatırlatarak, bu hakimiyetin önemini şu sözlerle anlattı:

"Sayın Cumhurbaşkanı süreci o kadar iyi takip ediyor ve yönetiyor ki, operasyonlara ilişkin yaptığı konuşmaların satır araları çok değerli bilgilerle yüklü. Sincar açıklamasını da bu şekilde okumakta fayda var. MİT, Sincar için oldukça kapsamlı bir çalışma yapıyor. Türkiye'nin Sincar harekatını, merkezi Irak Hükümetinin yanı sıra eğitim verdiği yerel milislerle birlikte gerçekleştireceği belirtiliyor. Ülkemizin Sincar bölgesinde eli oldukça güçlü."

"ÖSO’nun yerini Ninova Muhafızları alacak"

Türkiye'nin, Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu'na benzer bir yapıyla Irak'ta da irtibat halinde olduğuna dikkati çeken Çelikdönmez, şöyle devam etti:

"Ninova Muhafızları denilen bu birlik, ismini, Sincar'ın da içinde bulunduğu Ninova ilinden alıyor. Ninova muhafızları, 2014 yılında kenti DAEŞ’in işgal etmesinin ardından 'Haşdi Vatani' ismiyle ortaya çıktı. İlk olarak Bağdat yönetiminin isteğiyle kurulmuş olsa da, daha sonra Bağdat bu gruptan elini çekti. Ninova Muhafızları’na Türkiye, Başika Kampında eğitim vererek destek oldu. Ezidi Kürtler, Türkmenler, Kürtler ve Sünni Araplardan oluşan bu muhafızların sayısının 10 bini aştığı belirtiliyor. MİT Sincar öncesi teorik alt yapısını oluşturduğu operasyonun başarılı olması için tüm gücüyle sahada."

Çelikdönmez'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesinde, "Sincar'a çok fazla tahammülümüz yok, gerekeni yaparız" açıklaması, Türkiye'nin kararlılığını gösterdiği gibi Irak ve Türk istihbarat kurumları arasında çok önemli işbirliğini de ortaya koyuyor.

(Yeni Şafak)