Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
* Bugüne kadar yaklaşık 1.5 milyonu 2. doz olmak üzere 8 milyon aşı seviyesine ulaştık. Küresel düzeyde en başarılı ülkeler arasındayız.
42 GÜN SONRA KORUYOR
* Aşı kıtlığı yaşanan bir zamandayız. Bugün itibarıyla bir tedarik ve planlama sorunumuz yok. Birinci doz aşısını olan tüm vatandaşlarımızın ikinci doz aşıları güvence altındadır.
* Aşı olduğumuz gün koruma başlamıyor. İkinci doz aşıyı olup üzerinden 14 gün geçtikten sonra aşılanmış oluyoruz. Yani ilk aşı olduğumuz günden 42 gün sonra.
* Tüm nüfusumuzun en az %60'ını aşılamadan aşı güvencesini elde etmiş olmuyoruz.
* Tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz. Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz, özellikle Samsun, Ordu gibi Doğu Karadeniz bölgesinde.
KARADENİZ MUTANTI YOK
* Mutasyonun artış oranı daha çok İngiltere mutantı dediğimiz, bulaşıcılığının arttığını bildiğimiz bir mutant. Brezilya mutantı 1 tane, İstanbul'da. Güney Afrika'yla ilgili de şu ana kadar 49'a yakın mutantın görüldüğünü söyleyebilirim.
* Türkiye'de bize özgü yeni bir mutantın olmadığını şu an itibariyle çok net biliyoruz.
* 65 yaş üzerinde aşılama oranının yükselmesine bağlı olarak illerde bu konuda bir esnetme yapılabilir. Bilim Kurulumuz bu konuyu tartıştı. Bu konudaki öneriyi pazartesi Kabine'ye sunacağım. Eğitim dahil olmak üzere bütün detaylar pazartesi Kabine'de gündeme alınacak.
MAYIS SONUNA KADAR 52.5 MİLYON AŞILAMA
"24 Kasım'da biz Sinovac'la sözleşme yaptık. Toplam 100 milyon doz için sözleşme yapıldı. AstraZeneca'yla da, BioNTech'le, Sputnik'le de halen görüşüyoruz. Elinde 15 milyon aşı olan Avrupa ülkesi çok az. BioNTech ile mart sonuna kadar 4.5 milyon doz için anlaşıldı. İlk 800 bin doz muhtemelen 10 gün içerisinde gelecek. Toplamda nisan, en geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz. 52.5 milyon insanımızın aşılanması demek bu."
AŞILARI, EN UCUZA ALAN ÜLKEYİZ
"Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir açıklaması olmuştu. İddia şu: Deniyor ki, üretici firma 1 milyon doz aşıyı Türkiye'ye bedel almadan bağışladı. Ama distribütörü olan firma ise devletten 12 milyon dolar para aldı. Aşı savaşının olduğu bir dünyada üretici bir firma bir ülkeye aşıyı bedava bağışlar mı? Bunun akılla izahı var mı?.. Biz bütün görüşmeyi Sinovac ile yaptık. Altını çiziyorum: Hiçbir şekilde aracı firmaya bir kuruş verilmemiştir. Ticari sır olan bilgiler ifşa edildi. Biz aşıyı en ucuza alan ülkeyiz."
VAKALAR ARTTIKÇA ÖNLEMLER DE ARTIYOR
VAKA YİNE 9 BİNDEN FAZLA
Türkiye'de dün 126 bin 527 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 572 kişinin testi pozitif çıktı, 73 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 1192 oldu, 6 bin 210 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 546 bin 503'e yükseldi.
'YÖREYE ÖZGÜ HAREKETLİLİK'
Rize Valisi Kemal Çeber, "Şehirden köye gidenler, köyden şehre gelenler virüsü taşıyor" dedi.