Sig Sauer hangi ülke yapımıdır? Yerli Canik silahı özellikleri nelerdir?

? SIG Sauer P226, 9x19mm Parabellum, .40 S&W ve .357 SIG mermilerini kullanan yarı otomatik tabancadır. SIG P220'ler baz alınarak, 1984 yılında tasarlanmışlardır. SIG SAUER ® dünyaca ünlü ateşli önde gelen küresel askeri, kolluk kuvvetleri ve ticari kullanıcıların çok tercih ettiği silahlardır. ABD' silahlı kuvvetleri ve emniyet birimleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Almanya ve İsviçre yapımıdır. Sığ sauer'in değişik (P) serileri vardır. Bunların içinde p226 serisi kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

J.P. Sauer & Sohn Maschinenbau GmbH isimli Almanya - İsviçre ortaklığı firma tarafından üretilen bir tabanca markası. Üretici firma 1751 yılından bu yana makine üretimi yapmaktadır ve merkezi Almanya`dadır. 9 mm çapında mermi kullanan yarı otomatik Sig Sauer  zorlu dayanıklılık testlerinden kolayca geçebilmesi, her koşulda çalışması, çok dengeli oluşu, sonsuz namlu ömrü ve asla tutukluk yapmaması gibi sebeplerle Türkiye`nin  SAT ve SAS komandoları da dahil olmak üzere devletin bir çok özel kuvveti tarafından tercih edilir.p226 modeli hariç elle kontrol edilen bir emniyet sistemi yoktur. Bununla birlikte, tetik emniyeti bulunduğu için düşme, çarpma gibi sebeplerle ateş etmez. Emsallerinden daha pahalıdır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi: Sig Sauer silahları bundan sonra kullanmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan bakanımıza da söylüyorum. Sig Sauer diye silah bundan sonra emniyet teşkilatımızda kullanılmayacak" dedi.

"SİG SAUER SİLAHLARINI BUNDAN SONRA KULLANMAYACAĞIZ"

Buradan bakanımıza da söylüyorum. Sig Sauer diye silah bundan sonra emniyet teşkilatımızda kullanılmayacak. Kendi silahımızı kullanacağız. Bunlar Türk milletine diz çöktürme planlarıdır. 

Güneydoğu’ya gidecek

Colt M-16 otomatik tüfeklerinden vazgeçen EGM, 2.500 adet Sig Sauer 516 modeli tam otomatik tüfekleri satın aldı. Alım öncesinde, Sig Sauer silahlar, Gölbaşı’ndaki Özel Harekât Dairesi tesislerinde bir dizi testten geçirildi. Özellikle çamur ve su içinde bırakılan Sig Sauer 516 model tüfeklerin her türlü ortamda seri atış yaptığı ve sorun yaşamadığı belirlendi.

NATO standartı olarak tanımlanan 5.56 mm. mermi atan Sig Sauer otomatik tüfeklerin halen dünyadaki değişik özel operasyon birimlerince kullanıldığı öğrenildi. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polis özel harekât timlerinin kullanacağı silahları yenilemeye başladı. Özel timci polislerin şimdiye kadar kullandığı M-16’ların yerine Sig Sauer 516 modeli tam otomatik tüfek satın alındı. Özel timin kuruluşundan bu yana kullandığı, ABD ordusunda da kullanılan M-16’dan vazgeçen emniyet, yine ABD üretimi yeni nesil SS 516 modeli tüfekleri öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu’daki kadrolarına gönderecek. Gerek özel harekât polislerinin sayısının artırılmasından kaynaklanan demirbaş tüfek sayısının yetersizliği, gerekse uzun yıllardır büyük çaplı silah alımı yapılmamasından doğan eksikliğin giderilmesi amacıyla harekete geçen EGM, ABD’li Sig Sauer firmasınca üretilen ve büyük rağbet gören 516 modeli otomatik tüfek alımını gerçekleştirdi.

"SİG SAUER KULLANILMAYACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde valilere hitap etti. ABD'nin Türkiye'ye karşı tavırlarına sert tepki gösteren Erdoğan, son dönemlerde yaşanan gelişmelere işaret etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye silah hibe etmesine tepki gösterdi. Erdoğan, Türk polis teşkilatının kullandığı Sig Sauer silahı için alınan kararı da açıkladı.

ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye verdiği silahlara işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonra artık polis teşkilatımız 'Sig Sauer' diye bir silah kullanamayacaktır" dedi. Erdoğan, yerli silahların tercih edileceğini de duyurdu.

Sig Sauer P229 model silahların aynı zamanda birçok alt serisi bulunuyor. Silahların fiyatları ise 3 bin 850 ile 6 bin dolar arasında değişiyor.

Polis teşkilatı ABD yapımı bu silahı kullanmak yerine tamamen yerli üretim Canik marka silahları kullanacak.

Savunma sanayisindeki yerli ve milli dönüşümün bir parçası olan polis silahları bir süredir Türkiye'de üretiliyor.

İşte Türk polisinin kullanacağı yüksek teknolojiyle üretilen yerli marka Canik'in öne çıkan özellikleri...

> Double Action / Single Action (Tek Hareket / Çift Hareket) Mekanizma Özelliği

> MKEK tarafından soğuk dövme teknolojisi ile üretilen namlu
> Geniş kapasiteli çift kolonlu şarjör

SSM yabancı silaha kapıyı kapattı

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, yabancı silah konusunda gelen talepleri bir süredir geri çevirdiklerini belirterek, "Yabancı silah taleplerinin hepsine direndik biz. En son ret yazımızı yazalı 1 ay olmadı. Bakan'dan geldiği için Milli Savunma Bakanımız Nurettin Bey'e imza attırdık ve reddettik. Meşhur SIG Sauer'i reddettik." dedi.

Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Emniyet teşkilatında SIG Sauer yerine yerli silah kullanılması" yönündeki açıklamasının ardından Müsteşarlığın bu konudaki yaklaşımına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İsmail Demir, "Yabancı silah taleplerinin hepsine direndik biz. En son ret yazımızı yazalı 1 ay olmadı. Bakan'dan geldiği için Nurettin Bey'e imza attırdık ve reddettik. Meşur SIG Sauer'i reddettik." diye konuştu.

Herkesin yabancı silah istediğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"İlk başladığımız zaman "daha önce falancaya verdiniz, bize niye vermiyorsunuz" diye geliniyordu. Verdiğimiz satılmamak kaydıyla şeklindeydi. Daha sonra taleplerin hepsini reddetmeye başladık. Hiçbir yabancı silah talebini kabul etmiyoruz. Çünkü Türkiye'de var, niye bunu yabancı alıyorsunuz? Bazı durumlarda dürbünüydü ya da başka özelliklerini öne sürerek illa bu silah olması lazım gibi talepler geliyor. Hep direndiğimiz bir konuda Cumhurbaşkanımızın desteği bizi son derece memnun etti, sektörü de memnun etmiştir diye düşünüyoruz. Hedef seçtiğimiz ve direndiğimiz bir konuydu. Gelen baskıları sürekli püskürtmek için uğraştık."

"ZORLADIKÇA DAHA İLERİYE GİDİYORUZ"

Silah sanayisindeki yerlileştirme konusundaki çalışmalara ilişkin de bilgiler veren Demir, şöyle devam etti:

"Bazı özel silahlar var belki onlar seçilebilir. Yerlileştirme her alanda devam ediyor. 5,56'lar var, 7,62'nin çeşitleri olacak, onun keskin nişancı tüfeği olacak, daha hafifleştireceğiz, zırhlı araç üzerine konulan silah kuleleri var, bunun 7,62'si, 12,7'si, 20 milimetresi var. 20 milimetre geliştirme projemiz var, 12,7 var. Bunların hepsiyle ilgili arka arkaya teklifler aldık. Bizde olmayan her türlü kalibre, silah montajına yönelik çalışmalarımız var. 7,62 var ama kuleye monte ettiğimiz 7,62. Bu sürekliliği olan bir konu. Bu konuda yerli sanayi de istekli. Namlu teknolojileri, malzeme teknolojileri var yabancı ürün olmasın diye zorladıkça daha ileriye gidiyoruz."

Demir, Milli Piyade Tüfeği üretiminin de önümüzdeki süreçte hızlanacağını vurguladı. Demir, "Firmalar MPT üretmek için arka arkaya başvurdular. Önümüzdeki dönemde de binlerce üretilecek. Teslimatları da dağıtıyoruz. Yaparken geliştirmenin önünü de açtık. Üretirken 'ufak değişiklikler' yapabilir miyiz diye soruluyor. Buyrun yapın ama bir yere kadar diyoruz. İlk partide yapın, görelim iyi yöndeki değişiklikleri, hangisi iyi ise üretimi dondurup sonra herkesin onu yapması sağlamak şeklinde bir politikamız var." ifadelerini kullandı.

İsmail Demir, tamemen özgün, sıfırdan tasarlanmış bir tabanca için başlattıkları Özgün Yerli Tabanca Geliştirme Projesi'nin de ilerlemeye devam ettiğini kaydetti.