Sıfır atık projesi Külliye’den basladı

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlayan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında Külliye’de çöp kutularının yerini atık kumbaralar aldı.

YELDA GÖKDAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan 'Sıfır Atık Projesi' için anlamlı ilk adım Külliye’de atıldı. Emine Erdoğan’ın talimatıyla Külliye’nin tüm odalarından çöp kutuları kaldırıdı. Atıkların dönüşüm için koridorlara kağıt, plastik, çam, pil ve elektronik atıkların biriktirileceği kumbaralar yerleştirildi. “Sıfır Atık” projesinin açılış töreni, Emine Erdoğan katılımı ve himayesi ile 2017 yılının eylül ayında yapılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü proje süreç içinde hızla ilerledi.

KÜLLİYE’DEN GERİ DÖNÜŞÜME

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, projenin ülke genelinde hızla yaygınlaşması için yoğun çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu kapsamda anlamlı ilk adımlar da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve bakanlığımız da atıldı. Külliye’deki odalardan çöp kutuları toplandı ve tüm koridorlara atıkların türlerine göre biriktirileceği kumbaralar yerleştirildi. Aynı uygulama bakanlığımızda da hayata geçirildi. Yeni sistemi yaklaşık 6 aydır başarıyla uyguluyoruz" diye konuştu.

Emine Erdoğan, 'Sıfır Atık Projesi' tanıtım toplantısında sergilenen çalışmaları çok beğendi.   

İki bakanlık da katıldı

Emine Erdoğan geçtiğimiz ay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan 'Sıfır Atık' projesinin tanıtım toplantısında, katılımcılara kurumlarında sıfır atık hareketi başlatmalarıı ricasında bulunarak, projenin önemine ilişkin şu sözleri ifade etmişti: “Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlıkları’nda, kışla ve okullarda atıkları ayrıştırmaya imkan veren sistemin kurulması çalışmalarına başlanmasından memnuniyet duyuyorum. Bireylerin hayatlarında yapacakları basit değişikliklerin bizi çok önemli sonuçlara götüreceğine inanıyorum.” 

Milletvekillerine mektup da gönderildi

Emine Erdoğan, milletvekillerine gönderdiği mektupta: “Atıkların sürdürülebilir kalkınma ilkeleri kapsamında kontrol altına alınması ve gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefi doğrultusunda sıfır atık yönetimi eylem planı hazırlandığını” belirtmişti.

Bakan Özhaseki, kumbaralarda biriken kağıt, cam, pil ve elektronik atıkların, lisanslı kuruluşlar tarafından toplandığını  belirterek, "Atıklar  ayrıştırılıp yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Mutfaklardan çıkan organik atıklar da, hayvan barınaklarına gönderiliyor. Aynı uygulamayı Meclis’te de hayata geçireceğiz. 

100 bin istihdam

Bu uygulamayı şehir şehir yaygınlaştıracağız. Bu sayede 2023 yılına kadar tüm Türkiye sıfır atık uygulamasına geçmiş olacak. Düşündüğümüzü gerçekleştirebilirsek yaklaşık 10 milyar TL’lik  bir geri dönüşüm sağlanacak. Bu uygulamada 100 bin kişiye de istihdam sağlayaca" dedi.