Şifa diye zehir içmişler

Rize'de şifalı sanılan suyun normalden 27 kat fazla arsenik içerdiği tespit edildi.

Rize Andon'daki ılıca suyundan Rize İl Sağlık Müdürlüğü analiz için 7 Haziran'da numune aldı. Şifalı diye bilinen suyun adeta zehir saçtığı ortaya çıktı. DSÖ'nün içme suyunda izin verdiği arsenik sınır ölçüsü 10 mikrogram/litre iken Trabzon Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda analiz edilen ılıca suyunda arsenik oranı 27 kat fazla yani 273.43 mikrogram/litre olarak ölçüldü. Andon ılıca suyunda ağır materyallerin çıkması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından çeşmenin bulunduğu bölgeye içilmemesi yönünde uyarıcı tabela asıldı.

HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK

Tabelayı gören kent sakinleri içtikleri suyun zehirli olduğunu öğrendi ancak bazı vatandaşlar yazıya inanmayarak suyu içmeye ve kullanmaya devam etti. Çocukluğu boyunca ılıca suyundan içtiğini fakat bu zamana kadar hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadığını söyleyen Meliha Özdemir "Bizim çocukluğumuz burada geçti. Yıllardır bu sudan içerdik. Biz bu suyu şifalı biliyorduk. Ne oldu da şimdi böyle oldu? Tabelayı görünce şaşırdım. Şimdiye kadar hep içerdim hiçbir sıkıntı yaşamadım" dedi. Sedat Büyük ise "Buranın 150 yıllık bir mazisi var. Şimdi yapılan tarihlerde suyun bozuk olduğunu söylüyorlar. Biz bu suyun yeniden tahlil edilmesini istiyoruz" diye konuştu. Küçükçayır Köyü Muhtarı Recep Ali Çil, diğer kaynaktaki ılıca suyundan da ölçüm için örnek alındığını ve analiz sonucunu beklediklerini kaydetti.

ARSENİK ZEHİR SAÇIYOR

DSÖ verilerine göre içme sularındaki en tehlikeli kimyasal olan arsenik, kansorejen etki taşıyor. Böbrek taşı için de sürekli tavsiye edilen Andon içme suyunda fazlasıyla bulunan Arsenik maddesinin mesane ve akciğer kanseri ile cilt ve böbrek kanserlerine sebep olduğu biliniyor. Bunların yanı sıra kalp damar sisteminde, beyin ve sinir sisteminde olumsuz etkileri olan maddeyi barındıran su, böbrek taşı düşürmek için bolca tüketiliyor.