Siber öğrencilerden ''dolandırıcı savar''

Pendik Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, deprem sonrasında yardım bahanesiyle sosyal medyadan dolandırıcılık yapan siber çetelere yönelik program tasarladı. ‘Dolandırıcı savar' 18 siteyi kapattırdı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Pendik Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, deprem felaketi sonrasında yardım toplama bahanesiyle sosyal medya üzerinden vatandaşları dolandırmaya çalışan siber çetelere yönelik program tasarladı. Adına 'dolandırıcı savar' diyen 9'uncu sınıf öğrencileri Ömer Faruk Sönmez ile İsmail Emre Molu, 2 gün süren geceli gündüzlü çalışmanın ardından yazılımı Twitter'da devreye soktu. Twitter'dan gelen mesajları filtreleyen program, 40'a yakın dolandırıcılık sitesini belirledi. Bu sitelerden 18 tanesi öğrencilerin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'ne ihbarı üzerine kapatıldı. AKŞAM'a konuşan gençler sistemi şöyle anlattı:

■ Ömer Faruk Sönmez: "Deprem olduktan sonra oradaki vatandaşlarımızı sosyal medya üzerinden dolandırmak isteyenlere yönelik bir çalışma yapmak istedik. Twitter üzerinden yapılan yardım çağrılarını mercek altına aldık ve bir yazılım geliştirmeye karar verdik.Bu yazılım sayesinde hangi yardım twitinin doğru ya da hangisinin dolandırıcılık amaçlı olduğunu anlamamız gerekiyordu. İki gün aralıksız bir çalışmanın ardından yazılımı tamamladık."

TALEPLERİN PEŞİNE DÜŞTÜK

"Sistem öncelikle bazı anahtar kelimeleri kullanarak depremle ilgili tweetleri buluyor. Ardından genel twitlerin içinde bir link kullanılmışsa, link önceden güvenli diye belirlediğimiz listeyle eşleşip eşleşmediğinin kontrolünü sağlıyor. Bununla da getirmeyerek twitin genel metninde güçlü bir filtreleme de yapıyor. Bu tarama sonucunda kötü amaçlı twitleri ve siteleri tespit etmiş oluyoruz."

BAHİS SİTELERİ İFŞA OLDU

■ İsmail Emre Molu: "Sistemi depremin ikinci günü çalıştırdık. Yazılımın güvenli bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol ettik. Baktık ki sistem istediğimiz gibi çalışıyor, devam ettik. Depremzedeleri tehdit eden 40'a yakın siteyi tespit ettik. Bu sitelerden 18 tanesini Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'ne ihbar ettik. Bu ihbarlarımızın sonucunda 18 tanesi kapatıldı. Bu sitelerin içinde sadece depremzedelere yardımı ile ilgili siteler yoktu yasa dışı kumar ve bahis siteleri de vardı."

DEVLET KURUMLARININ ADINI KULLANMIŞLAR

"Resmi kurumların twit hesaplarının çok kullanıldığını gördük" diyen İsmail Emre Molu, şöyle devam etti: "Twitteki linki tıklayan vatandaşlar farklı bir siteye yönlendiriliyordu. Bu açılan ekran ise ödeme sayfası. Direkt kişilerin kredi kartı bilgilerini ele geçirme amaçlı."