Sharif Salim: Türkler, Müslümanları desteklemek için kollarını denizaşırı ülkelere uzattı

Yakın tarihin en büyük katliamlarından Srebrenitsa Soykırımı’nın yaşandığı Bosna’dan çocuk yaşta kaçarak ABD’ye gelen Bosnalı Müslüman Jarmila’nın hayat hikâyesinin konu alındığı ‘Tomboy’ kitabının yazarı Prof. A.H. Sharif Salim ile kitabını, Trump’ın Suriye’den asker çekme politikasını ve Amerika’daki Türk toplumunu konuştuk. Türk hükümetini ve Türk insanını takdir ettiğini söylen Sharif Salim, “Türklerin Müslümanları desteklemek için uzun kollarını denizaşırı ülkelere uzattığını görüyorum” ifadesini kullandı.

1

Yakın tarihin en büyük katliamlarından birine tanıklık eden Bosna Savaşı'nın acı hatırası zihinlerimizdeki yerini hala koruyor. 1992'de Sırp güçlerin Bosna Hersek'in başkenti Sarabosna'yı ablukaya almasıyla başlayan ve 3 buçuk yıl süren katliam süreci; yüzbinlerce masum Bosnalı Müslümanın evlerinin yıkılmasına ve hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Bu süreçte hayatta kalmayı başarabilen yaklaşık 2 milyon Bosnalı Müslüman yurtlarını terk edip mülteci konumuna düştü.

 
“Bosnalı Müslümanların hatırasını canlı tutmak istedim” diyen Prof. A.H. Sharif Salim'in 'Tomboy: An Epic Journey of a Child Refugee Becoming a Multisport World Champion (Erkek Fatma: Çoklu spor dünya şampiyonu olan çocuk mültecinin destansı yolculuğu)’ isimli kitabı da savaş mağduru Bosna'dan çocuk yaşta kaçıp, 11 Eylül terör saldırılarından yaklaşık 3 ay önce Amerika’ya göç etmek zorunda kalan Jarmila Bartanovics ve annesi Sanela Bartanovics hikâyesini konu alıyor. Savaş, kıtlık ve hoşgörüsüzlük dönemlerinde bir anne ve kızının yenilmez ruhunu ortaya koyan Tomboy, gerçek olaylara dayanan kurmaca bir roman.
 
Tomboy’un yazarı A.H. Sharif Salim, hem amatör hem de profesyonel spor dallarında şampiyonluk seviyesinde koçluk yapan emekli bir lise müdürü. Daha önceleri bir çocuk kitabı yazan ve kitabı çeşitli eğitim dergilerinde yayımlanan Sharif, şu anda doğup büyüdüğü şehir olan Washington D.C’de bir üniversitede ekonomi profesörü ve aynı zamanda bir aktivist. Biz de kendisiyle evsiz bir mülteciyken dünya şampiyonu bir sporcuya dönüşen Jarmila’nın hikayesini konuşmanın yanı sıra, bir Amerikalı Müslüman olarak mevcut ABD yönetiminin Suriye savaşına yönelik politikası ve Amerika’da yaşayan Türk toplumunun Amerikan toplumuna katkısı hakkında fikirlerini alma fırsatı bulduk.

"Hayatları mahvolmuş Bosnalı Müslümanların hatırasını korumak istedim"

Bize biraz kitabınız Tomboy’dan bahsebilir misiniz? Sizi Bosnalı bir mültecinin hikâyesini yazmaya iten sebepler neydi?

Öncelikle ben bir yazarım ve ayrıca senaryolar yazıyorum. Tomboy kitabı aslında, tarihe olan sevgimden dolayı yazmış olduğum bir kitap. Ayrıca, gerçek şu ki zamanında lise ve kolej sporları yapmış 3 kız çocuğum var ve onların kadın olarak ne tür sıkıntı ve güçlüklerden geçtiklerini biliyorum.
 
Şu anda bir profesörüm, doğup büyüdüğüm Washington D.C.’de bazı üniversitelerde çalıştım. Her zaman savaşlara ilgim oldu. Savaşları sevdiğimden değil,  savaşların bitişini görmek hoşuma gidiyordu. Aynı zamanda, şunu biliyorum ki savaşlar bazen insanların içindeki cevheri ortaya çıkarabiliyorken, bazen de bireylerin en kötü yanını da ortaya çıkarabiliyor. Ben de insanlardaki en iyiye odaklanmaya çalıştım. Gerçeğe dayalı bir kurmaca roman olan Tomboy’ı yazarken arzum; mücadele eden, hayatları mahvolmuş, evleri yıkılan Bosnalı Müslümanların hatırasını korumaya çalışmaktı. Bir hikâye gördüm ve ben de savaştan zarar görmüş Bosna’dan kaçarak Amerika’ya gelen Jarmila Bartanovics ve annesi Sanela’nın hikayesini yazdım. Onlar 11 Eylül saldırılarından yaklaşık 3 ay önce Amerika’ya geldiler ve orada birçok sıkıntıya katlanmak zorunda kaldılar. Bu, temelde insanların korkunç ve stresli koşullarda nasıl çalıştığına bakan, ana karakterin gençlikten yetişkinliğe büyümesini konu alan bir roman. Bu vakada, Romanın hayali kahramanı Jarmila oldukça iyi iş çıkardı ve sadece harika bir şampiyon sporcu olmakla kalmadı, aynı zamanda aktivist sporcu oldu. Bu durum beni her zaman kendisine çekmiştir. Kitap Amerika’da oldukça başarılı oldu. Bu kitabın şu anda da Türkçe diline çevrilmesini sağladık. Umarım burada da çok okunur.

(star.com.tr)

HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ