Yaşar Kızılbağ
Fuat Tosyalı, deprem bölgesindeki kurtarma ve yardım çalışmalarını bizzat kendisi yönetiyor.
Malum acımız büyük. Bu zor dönemde herkes elinden geldiğince deprem bölgesine yardıma koşuyor. Yapılan yardımları AKŞAM olarak ilk günden itibaren sayfamızda duyurmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken haber ajansları, PR kurumları ve sosyal medyadaki paylaşımları da dikkate alıyoruz. Dün bu konuda yine bir derleme yaparken mailime bir dikkat çeken bir nakdi yardım duyurusu düştü. Bu mailde, 75 milyar marka değeriyle dünyanın en büyük bankasının depremzedelere 1 milyon lira yardım yapacağı yazıyordu.
Bahsettiğim bankanın aktif büyüklüğü 4 trilyon doların üzerinde. Yani 2021 verilerine göre 819 milyar dolarlık GSMH'ye sahip Türkiye'nin 5 katı bir aktife sahip. Tabii yardımın büyüğü küçüğü olmaz ama bu büyüklüğü düşününce aklıma 'sessiz yardımseverler' geldi. Bu isimlerden biri Vahap Küçük, diğeri ise Fuat Tosyalı.
İkisi de Türkiye'nin önde gelen işadamlarından. İkisi de depremzede. İkisinin de doğduğu topraklarda yatırımı var. Vahap Küçük, Malatya'da LC Waikiki markasıyla, Talu Tekstil, Fetih Tekstil ve Taha Giyim fabrikalarında üretim yapıyor. Fuat Tosyalı ise İskenderun'daki ilk demir çelik fabrikasından bugün Osmaniye ve Cezayir'deki devasa yatırımıyla binlerce kişiye istihdam sağlayan bir işadamı.
BİZZAT SAHADA
Tosyalı, işinin başında durmayı seven bir isim. Bu özelliğine Cezayir'deki fabrikasının lasmanı sırasında da şahit olduk. Fabrikanın yemekhanesinden bölgeye yaptırdığı caminin lavabosuna kadar her şeyi titizlikle bizzat seçip yatırmış. Hatta çalışanlar için yaptırdığı otel konforundaki lojmanların başına da Antalya'daki 5 yıldızlı bir otelin müdürünü getirmiş.
Fuat Bey şimdi benzer titizliği depremde de gösteriyor. Çalışanları, akrabaları ve tüm çevresiyle bu depremden en çok etkilenen Tosyalı depremin hemen ardından fabrikalarda üretimi durdurup, tesislerdeki tüm iş makineleri ve araçları bölgeye yönlendirdi. Bini aşkın çalışanla da enkaza koşup kurtarma çalışmalarını bizzat yönetti.
Fabrikalarının bulunduğu alanlardaki kapalı tesisleri, depremzede ve çalışanlarının barınma ihtiyacı için kullanıma açan Tosyalı, tüm fabrika mutfaklarını gece gündüz sıcak yemek üreterek günde 10 bin kişiye beslenme desteği sağlıyor. Tosyalı'nın yaraları sarmak için şimdi barınma ihtiyacına dönük de hazırlık yaptığı belirtiliyor.
Sahadaki işadamlarından Vahap Küçük ise Malatya OSB'deki tüm fabrikalarını depremzedeye açmış durumda. Depreme dayanıklı fabrika binalarında depremzedelere yemek ve ısınma imkanı sağlıyor. LC Waikiki yardım tırları depremin ilk gününden itibaren afet bölgelerine ulaşmaya devam ediyor. Şirket tarafıdan depremin ilk günü AFAD ve Kızılay koordinasyonuyla toplamda 1 milyon 600 bin adet ürün bağışladı.
SORUMLU YARDIM
Deprem bölgelerine bağışlamak üzere 36 bin battaniye ve 50 bin adet atkı daha hazırlıyor. E-ticaret sitesinden verilen siparişleri de kargo ücreti almadan depremzedelere ulaştırıyor. Vatandaşlar bu yolla şimdiye kadar 11 milyon TL değerinde ürün satın alarak katkı sağlamış.
Bilindiği gibi 1988 yılında Fransız asıllı üç ortak tarafından kurulan LC Waikiki, Vahap Küçük tarafından 1990 yılında alındı ve Türk markası haline getirildi. Şu anda 56 ülkenin 22'sinde lider. Dolayısıyla 'zaten reklama ihtiyacı yok' diyebilirsiniz.
PEKİ YA O BAHSETTİĞİM DÜNYA LİDERİ BANKA?
Cevap basit. Biri reklam amacıyla, diğer ikisi sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ediyor. Keşke hepimiz bu 2 işadamının sahip olduğu bilinçle, davul zurnayla ilan etmeden yardımlarımızı yapabilsek... Ve yine keşke 72 saat sonra enkazdan kurtarılırken 'Su içmem, daha muayene olmadım' diyen 5 yaşındaki Hazal kadar deprem bilincimiz olsa...
Malatya'daki fabrikalarında depremzedeler konaklıyor.