Sendikadan Kocaoğlu'na yalanlama

İZBAN'daki grev, 28 gündür sürdürülürken, metro ve tramvayda da grev hazırlıklarına başlandı. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, Başkan Kocaoğlu'nun kendilerine, 'Sonuna kadar greve gidebilirsiniz, ölümüne greve gidebilirsiniz' dediğini söyledi.

1

Muammer Başkan- Atakan Şen

 

İzmir'de, İZBAN grevi sürerken İzmirlilerin ulaşım çilesi ise 28. güne girdi. Öte yandan, İzmir'de CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile metro ve tramvayda da işçilerle zam anlaşması sağlanamadığı için grev hazırlığına başlandı. Demiryol-İş Sendikası tarafından İzmir trafiğinde önemli konumdaki metro ve tramvay için greve çıkılacak tarih henüz netleştirilmedi. İşçiler, greve hazırlanırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, personel ile toplantı yapıp, metro ve tramvay işçilerine yüzde 25 oranında ücret zammı önerdi. Kocaoğlu, bu teklifin kabul edilmesi durumunda İZBAN için de yüzde 30 teklifini ortağı TCDD'ye ileteceğini söyledi.

 

'Bize teklif yapılmadı'
 
Bu gelişme sonrası, Kocaoğlu'nun İZBAN için kendilerine teklif sunmadığını kaydeden Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, "Kocaoğlu'nun metro ve tramvay için önerisi kabul edilmedi. Ben de işçiler için 700 lira seyyanen zam, 112 gün ikramiye istediğimizi söyledim. Başkan Kocaoğlu kabul etmedi. Sinirli bir şekilde,  'Sonuna kadar greve gidebilirsiniz, ölümüne greve gidebilirsiniz' dedi. 
Tam kapıdan çıkarken 'Eğer siz yüzde 25'i kabul etseydiniz ben de İZBAN için ortağıma yüzde 30 teklif edecektim' dedi. Orta yerde bir şey söyledi yani ortada teklif falan yok. Bize bir teklif yapılmadı. Çalışan arkadaşlara teklif yaptı, onlar da verilen rakamı reddetti. Sendika sadece aracı oldu hatta sendika salondan çıkarıldı" diye konuştu.  İZBAN ile ilgili teklifin ön şartının, metronun önerilen zammının kabul edilmesi olduğunu belirten Ervüz, "Metro ve tramvay işçileri kabul etmediği için İZBAN'a yeni bir teklif verilmedi" dedi.
 
Verdiği yüzde 14 zam da yok

Metro ve tramvayda çalışan personel için yüzde 30,55 oranında ücret zammı istediklerini aktaran Ervüz, "Kocaoğlu, yüzde 25 oranında teklif yaptı, onu da odadan çıkınca yaptı. Daha önce yüzde 14 ücret zammı önermişti şimdi o da yok. Sıfır zam" diye konuştu. Metroda çalışan 499 kişiden 212'sinin asgari ücretli olduğunu kaydeden Ervüz, sürüş ve vardiya tazminatı taleplerinin olduğunu aktardı.