Selçuklu yenilenebilir enerjiyle kalkınıyor

Selçuklu Belediyesi, GES projesinin ikinci etabını tamamladı. Belediye hizmet binasının çatısına kurulan 120 KW'lık GES panellerinin ardından Kelebekler Vadisi Parkı'nda kurulan sistemle de Tropikal bahçenin yüzde 55'lik elektrik ihtiyacı karşılanmaya başlandı.

Selçuklu Belediyesi enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemlerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2022'ye kadar belediyenin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisi santralleriyle karşılamayı hedefleyen belediye, Kelebekler Vadisi Parkı'nda kurulan sistemle projenin ikinci etabını da tamamladı. Vadiye kurulan 360 KW'lık GES panelleriyle üretilen elektrik, Tropikal Kelebek Bahçesi'nin elektrik ihtiyacının yüzde 55'lik kısmını karşılamaya başladı.

BÜYÜK TASARRUF SAĞLAYACAK

Projenin son etabında Bağrıkurt Mahallesi'nde yapılması planlanan GES projesi için yıl içerisinde ihaleye çıkılarak projenin temelinin atılması planlanıyor. Belediye hizmet binasına kurulan 120 KW ve Kelebekler Vadisine kurulan 360 KW elektrik üretimiyle Selçuklu Belediyesi, elektrikten büyük oranda tasarruf etti. Selçuklu Belediyesi bundan sonra yapılacak tüm tesislerde benzer çalışmayı yaparak her tesisin kendi elektriğini üretmeyi hedefliyor. Selçuklu Belediyesi hizmet binası çatısına kurulan 120 KW'lık GES sistemi ile yıllık yaklaşık 190 bin KW elektrik üreterek yıllık yaklaşık 184 bin TL, Kelebekler Vadisi Parkı'na kurulan 360 KW'lık sistem ile de yıllık yaklaşık 576 bin KW elektrik üreterek yıllık yaklaşık 558 bin TL tasarruf sağlıyor.

ÜÇÜNCÜ ETAP DA GELİYOR

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı şunları kaydetti: "Bu alanda 3 farklı proje geliştirdik. İlk etapta belediye hizmet binamızın çatısını verimli kullanmak adına çatıya güneş enerjisi panelleri kurarak belediye hizmet binamızın elektrik sarfiyatının yüzde 15'ini karşıladık. İkinci aşama olarak Kelebekler Vadisi parkımızın yanında bulunan alanda kurduğumuz 360 KW'lik güneş enerjisi santralimizle Tropikal Kelebek Bahçemizin enerji ihtiyacını yüzde 55 oranında karşılamış olduk. Bu iki projemizin tamamlanmasıyla belediyemiz yıllık elektrik sarfiyatından yaklaşık 750 bin TL tasarruf sağladı. Üçüncü aşamada da Bağrıkurt Mahallemizde kuracağımız 3.6 megavatlık güneş enerjisi santralimizle belediyemizin bütün tesislerinin elektrik ihtiyacını artık yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi sistemiyle üretmeyi planlıyoruz."

KONYA, SEYİR TEPESİNDEN İZLENECEK

Selçuklu Belediyesi, Sille Mahallesi Yeni Sille Caddesi üzerinde bulunan tepeyi park ve seyir tepesine dönüştürdü. Tepede şehre hakim olan alanda yapılan peyzaj çalışmaları sonrasında yapılan Selçuklu Seyir Tepesi, eşsiz şehir manzarası ile ilçenin gezilecek yerleri arasında yerini aldı. 14 Temmuz itibarıyla vatandaşların hizmetine sunulan 50 bin metrekarelik alana yerleştirilen Seyir Tepesi'nde 119 kamelya, 35 bin metrekare yeşil alan, çim spor sahası, 210 araçlık otopark, lavabo, mescit gibi sosyal alanlar bulunuyor. Ayrıca tepeye çıkan yolda Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri sıcak asfalt uygulaması yaparak yolu yeniledi. Bin 300 metre rakımda bulunan tepenin yaklaşık bir milyon metrekarelik kullanım alanının içerisinde ikinci etap proje çalışmaları kapsamında restoran, çay bahçesi ve bir de kamp alanı oluşturulması planlanıyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Seyir Tepesi manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyecek. Eşsiz Konya manzarasını temiz hava ile buluşturan Seyir Tepemiz, Selçuklu'nun önemli mekanlarından bir tanesi olacak" dedi.

MERKEZ OLİMPİYATLARA SPORCU YETİŞTİRECEK

Selçuklu Belediyesi, Türkiye'nin spor altyapısına katkı sunacak yeni yetenekleri Türkiye'ye kazandırmak için Konya'nın ve ülkenin en kapsamlı kompleksini hizmete açmak için gün sayıyor.

Selçuklu Belediyesi, Türkiye'nin spor altyapısına büyük katkı sunacak, Konya'nın ilk, Türkiye'nin de en kapsamlı spor tesislerinden Sporcu Seçme ve Yetiştirme Merkezi'ni bitiriyor. Sancak Mahallesi'nde yapımına başlanan tesis 2022'de tamamlanacak. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, kendi enerjisinin yüzde 90'ını çatısında kurulacak olan GES ile güneşten temin edecek olan Türkiye'nin ilk Yeşil Sertifikalı (LEED) sporcu yetiştirme merkezi inşaatında incelemelerde bulundu. İnşaat alanını gezen Başkan Pekyatırmacı şunları kaydetti:

YENİ YETENEKLER KEŞFEDİLECEK

"Yaklaşık 45 bin m² alan üzerinde 23 bin 500 m² toplam kapalı alanı olan, 18 branşta aynı anda sporcuların burada hem eğitim hem de spor faaliyetlerini yürütebilecekleri Türkiye'nin en büyük, en kapsamlı sporcu merkezlerinden birinin yatırımını Konya'mızda yapıyoruz. 2022 yılı içerisinde bu yatırımımızı tamamlayıp Konyalıların hizmetine sunmak istiyoruz. Burada hem gençlerimizin yeteneklerini, kabiliyetlerini keşfedeceğiz hem de olimpiyatlara sporcu yetiştireceğiz."

ANAFARTALAR ZAFERİ'NİN 106. YILINA ÖZEL MÜZE

Selçuklu Belediyesi'nin katkılarıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'na kazandırılan Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi'nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı törenle gerçekleştirildi. Bakan Ersoy törende, Çanakkale Muharebeleri Sıhhiye Müzesi'nin 1915'te cephe gerisinde neler yaşandığına dair etkili canlandırmalar içerdiğini belirterek şöyle konuştu: "Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915'i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yaşanan mücadeleye ve acıya ortak olarak buradan ayrılsınlar."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ise "O binadaki bütün öğrenciler gönüllü olarak buraya gelmişler. Bu öğrencilerden 765 tıp öğrencisi, bizim öncü meslektaşlarımız burada savaşmışlardır ve bunlardan 346'sı burada kalmışlar, şehit olmuşlardır. Hatta 1915 yılında kaydedilenlerin hiçbirisi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane'ye dönemediği için 1921'de mezun verilmemiştir" dedi.

AÇIK HAVA MÜZESİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay "Bizlere bıraktıkları bu aziz vatanda onların hatıralarını daima yaşatmalıyız" ifadelerini kullandı. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise "Tam bir açık hava müzesi formunda oluşturulan bu yapıda gazilerimiz ve şehitlerimiz sedyelerde taşınırken, ameliyat barakasında ameliyat edilirken ya da o günün ambulansı olan atlı arabada hastaneye getirilirken harbin bir anında donmuşçasına bahçede canlandırılmıştır" dedi.

SANATA BÜYÜK YATIRIM

Selçuklu Belediyesi, kadim medeniyet Selçuklu'dan aldığı güçle gelecek nesillerin yolunu aydınlatıyor. Akademiyi ziyaret eden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, AK Parti İl Başkan Vekili Mustafa Gürbüz, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer kursiyer ve eğitmenlerle bir araya gelerek tiyatro ve bağlama derslerine katıldı. Başkan Pekyatırmacı, "Buradan nice tiyatro grupları çıkartmayı hedefliyoruz. Bu bir başlangıç, bundan sonraki süreçte tiyatroyla ilgili farklı gruplar oluşacak. Ben hepsine gönüllü oldukları için bu ekibin oluşmasına katkı sağladıkları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi. AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem ise "Öğretmenlik ücret karşılığı olmayan bir meslek. Hocalarımızın ne kadar önemli işler yaptığını biliyoruz. Durmadan yeni mumlar yakıyorsunuz. Kendinize kattığınız güzel yeteneklerle de bu ışığı daha da yükseltiyorsunuz" dedi.