Saygı ve gururla

Çanakkale ruhu 106 yıldır dipdiri. Kahraman Mehmetçiğin dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı Çanakkale Destanı'nın 106'ncı yılı törenlerle kutlandı, şehitler dualarla anıldı.

Türkiye 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıldönümünü kutladı, şehitlerini andı. Çanakkale Şehitler Abidesi'ndeki törenler "TCG Burgazada" fırkateyninden 17 pare top atışı yapılarak başladı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Türk Yıldızları Akrobasi Timi Gelibolu Yarımadası üzerinde 'Şehitlere saygı' uçuşu yaptı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle tüm şehitlikler ziyaretçilerle doldu. Vatandaşlar hem gururlandı hem de hüzünlendi.

100 YIL GEÇTİ, KİN BİTMEDİ

Abidedeki törende konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop "Atalarımız, 'Su uyur düşman uyumaz' demişler. 100 yıl geçti fakat bazı devletlerin milletimize ve devletimize karşı dinmek bilmez bir kindarlıkla, hiç hak etmediğimiz bir düşmanlıkla saldırdıklarını tespit etmek zorundayız" dedi.

DENİZ ZAFERİNİN KAHRAMAN TABYASI

Çanakkale zaferinin kazanılmasında Hamidiye Tabyası'nın rolü büyük. Sultan Abdülhamit tarafından 1892'de yaptırılan Gazi Tabya'da 10 cephanelik, 9 top alanı bulunuyor. Topçu alayının merkezi konumundaki tabya, düşmanın da hedefiydi. Queen Elizabet zırhlısı tarafından yapılan saldırıda 3 Türk, 4 Alman askeri şehit düşmüştü. Hamidiye Tabyası uzun süren restorasyonun ardından 2 yıl önce ziyarete açıldı.

ŞEHİTLERİMİZ TOPRAĞIMIZIN MAYASI

Milli Savunma Bakanlığı, destanın 106. yılında "Şehitlerimize selam duruyoruz" etiketiyle şu paylaşımı yaptı: "Şehitlerimiz bu toprakların mayasıdır. Malazgirt'te başlayan kahramanlık destanı dalga dalga yayılır. Bir ucunda Topkapı, bir ucunda Çanakkale. 1071'de Alparslan'ın, 1453'te Fatih'in, 1922'de Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusundaki Mehmetler olarak şehitlerimize selam duruyoruz."

YENİ NESİLE TARİH DOLU GÖSTERİM

İletişim Başkanlığınca hazırlanan "18 Mart Çanakkale Zaferi Dijital Gösterimi", Marmaray'ın Yenikapı İstasyonu'nda izlenime sunuldu. Marmaray'ın Yenikapı İstasyonu'nda açılan dijital sergide, çeşitli fotoğraf ve arşiv görüntüleriyle zenginleştirilen 3 boyutlu hologram filmler, cephede çekilen fotoğraflar, hikayeler ve kahramanlar video mapping tekniğiyle sergileniyor.