Savunma kadar stratejik! Tarımın finansmanı milli meselemiz

‘EKO İKLİM Zirvesi'ne katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar tarımın savunma sanayii kadar milli bir mesele olduğunu söyledi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da, yeşil finansmanı artırdıklarını vurguladı.

EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı'na katılan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarımın bugün ve yarınlar için stratejik önemde, savunma sanayii kadar milli bir mesele olduğunu söyledi. Çakar, "Ziraat Bankası olarak tarımın finansmanını ve bu alanda verdiği hizmetleri de aynı şekilde milli mesele olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz" dedi. TBB nezdinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çakar, yönetim kurulu tarafından üyelere yönelik olarak sürdürülebilirlik konusunda tavsiye kararları alındığını aktardı.

PROJELERE DESTEK

Çakar, iklim değişikliği ve mücadele konusunda çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası inisiyatiflerin çalışmalarını takip ettiklerini belirterek, yenilenebilir enerji üretimi alanında faaliyet gösteren firmaların yatırım projeleri ve işletme giderlerinin finansmanının, bankalar açısından stratejik öncelikler arasında yer aldığına dikkati çekti. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da, banka olarak yeşil finansman konusunda desteklerinin bulunduğunu söyledi. Arslan, "Sizleri bankamızın şubelerine davet ediyoruz. Bize lütfen projelerinizi getirin, bu konuda size destek olmaya hazırız" ifadelerini kullandı. Arslan, şöyle konuştu: "Paris İklim Anlaşması'nın getirdiği perspektifler ortada. Biz de enerji finansmanı ve çevresel duyarlılık noktasındaki projelere elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz."

'FARKINDALIK TUVALİ' İZ BIRAKTI

Önceki gün sona eren zirvede, 'iklim değişikliği farkındalık tuvali' de dikkat çekti. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da tuvalde iz bıraktı.

45 MİLYARLIK YEŞİL KREDİYE ULAŞTIK

Osman Arslan, şöyle devam etti: "2021 sonu itibarıyla yeşil finansmana ve sürdürülebilir finansmana yönelik kredi kullandırımlarında 45 milyar liralık finansmana ulaştık. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjide 14 milyar liralık destek verdik."