'Savaşı böyle kazandık'

Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Gürbüz salgın sürecini AKŞAM'a anlattı: “Profesör, doçent, uzman, asistan etiketlerini kaldırdık, omuz omuza mücadele ederek hiçbir sıkıntı yaşamadık.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Gürbüz, üçüncü dalgada yaşanan yoğun vakaların ardından aşı ile birlikte yeni bir döneme geçildiğini söyledi. Son dalgada günde 2 bine yakın vakanın geldiğini hatırlatan Gürbüz, bu rakamın şimdilerde 300'ün altına düştüğünü belirterek süreci AKŞAM'a anlattı:

İLK DALGAYA HAZIRDIK

"Pandemi başlamadan maske, kıyafet ve malzemelerimizi hazırladık, insanlarımızı eğittik.Profesöründen uzman hekimine, plastik cerrahtan ortopedi hekimine kadar tüm hekimlerimizi nöbette tutarak yükü eşit paylaştırdık. Bakanlığımızın hakkını yememek lazım; inanılmaz malzeme gönderdiler. 'Yoğun bakım lazım' diyorsun ertesi gün TIR'larla malzemeler geliyor. Hiç ilaç sıkıntısı çekmedik."

2. DALGADA ÜMİTSİZLİK

"İkinci dalga başladığında bu sefer biraz eğitimliydik ama umutsuzduk. Yeni binayı bir gecede dayadık döşedik ve hizmete açtık. 2. ve 3. dalgada sadece hekimlerde değil insanlarda umutsuzluk başladı. Kanser hastaları, kronik rahatsızlıkları olanlar hastaneye gitmekten korktu."

ŞİMDİ POSTKOVİD DÖNEMİ

"3. dalgayı geride bıraktık ama şimdi postkovid dönemi başladı. Kovid'i geride bıraktıktan sonra kalıcı sekerler görülüyor. Örneğin; Çocuklar kantin görmeden okul bitirdi, yaşlıların yaşama direnci söndü. Şimdi onunla da mücadele ediyoruz."

KOVİD'İ İYİ YÖNETTİK HİÇBİR ŞEYE İHTİYAÇ YOKTU

"Kovid ile birlikte hekimler olarak profesör, doçent, uzman ayrımını kaldırdık. Sonuçta unvanı ne olursa olsun hepsi hekimdi ve hepsinin birbirlerini tanımalarını iletişim halinde olmalarını sağladık. Avrupa'da bazı ülkelerde yoğunluktan ötürü yaşlılar ikinci plana itildi ama biz en yoğun dönemimizde bile hasta seçmedik. 300 yoğun bakım hastası gelse biz hepsini de entübe edip takip edecek kapasitedeydik. Pandeminin ilk döneminde o zaman 'devlet aklı, millet aşkı' demiştim ben milletin yardım sevdası beni çok etkiledi. Kimseden bir şey, istemedik ihtiyacımız da yoktu ama buzdolabından pasta kekine, pizzasına kadar insanlar buraya yardım yağdırdı."

SALGIN SONRASI TOPLUMSAL BAŞKA ATAKLAR GELEBİLİR

"Şiddet konusunu sadece hekim olarak ele almamak lazım. Hamile bir kadın kocasıyla arabada gidiyor önünü kesiyorlar... Bunlar eskiden yoktu; toplumsal ve ahlaki bir değişimle karşı karşıyayız. Bir de insanları kültür şokuna soktuk, hazırlıksız olarak dünyaya açtık. Kontrolsüz kültürel saldırı insanları insanlıktan çıkardı. Bir buçuk yıldır hayatı kilitleyen pandemi de ekonomiyi kötü vurdu, şükürler olsun bu işi atlattık ama arkasından başka ataklar gelebilir. Toplumsal sevgiyi, barışı, eğitimi özendirmemiz lazım."

PROF. DR. CEMİL TAŞCIOĞLU ŞEHİR HASTANESİ'NİN PANDEMİ KARNESİ

* Toplam başvuran hasta sayısı: 173 bin 628

* Yatarak tedavi gören hasta sayısı: 11 bin 237

* Yoğun bakım hasta sayısı: 1163

* Hayatını kaybedenlerin sayısı: 1032