‘Savaşı bitirin ülkemize dönelim'

Türkiye'ye sığınan 12 yaşındaki Ayşe Zaharova, “Çocukların mutlu olduğu savaşların olmadığı bir dünya istiyorum. Çocukların ülkelerini yok etmeyin” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırılardan kaçarak Türkiye'ye gelen Ukraynalı çocuklar, dünyaya, savaşın bir an önce bitirilmesi çağrısında bulundu. UNICEF'in nisan ayında yayımladığı rapora göre, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı savaş nedeniyle Ukraynalı çocukların üçte ikisi evlerini terk etmek zorunda kaldı. UNICEF'in verilerine göre, savaş başladığından bu yana Ukrayna'da her bir dakikada 55 çocuk mülteci durumuna düşüyor. Savaşın ilk 22 gününde ise yaklaşık bir buçuk milyon çocuk Ukrayna'dan kaçmak zorunda kaldı. Ukrayna Başsavcılığından 29 Nisan'da yapılan açıklamada ise Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan itibaren 219 çocuğun hayatını kaybettiği, 398 çocuğun yaralandığı belirtildi.

ÜLKEMİZİ YOK ETMEYİN

Mülteci durumuna düşen Ukraynalı çocukların çoğu Polonya, Macaristan, Moldova ve Türkiye'ye geldi. Savaşın başladığı ilk günlerde aileleriyle Türkiye'ye gelen Ukraynalı çocuklar, Türkiye'de güvende olduklarını, Türkçe öğrenmeye çalıştıklarını söyledi. Savaşın bir an önce bitmesini isteyen Ukraynalı çocuklar, ülkelerine, geride bıraktıkları akrabalarının yanına dönmek istiyor. Ukrayna'nın Dnipro kentinden gelen 12 yaşındaki Ayşe Zaharova, savaşın kendisinde ve diğer Ukraynalı arkadaşlarında derin korku ve endişe yarattığını vurguladı. Zaharova, "Savaş herkes için korkunç ama çocuklar için çok daha korkunç. Çocukların mutlu olduğu, savaşların olmadığı bir dünya istiyorum. Ve tüm dünyaya sesleniyorum çocukların ülkelerini yok etmeyin" ifadesini kullandı.