Sarma tütün satana hapis cezası yolda

TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle makaron ya da yaprak sigara kağıdı içinde tütün ürünleri satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Tütün ürünlerinden elde edilen gelir Türkiye’de devletin en önemli vergi kalemleri arasında yer alırken, sadece 2019’da sigaradan yaklaşık 50 milyar TL ÖTV vergisi elde edildi. Buna karşın devletin, son yıllarda yaygın hale gelen yasadışı açık tütün ürünlerinden kaynaklanan vergi geliri kaybı 15 milyar liraya yaklaştı. Milyarlarca lira vergi kaybına uğranması üzerine 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılarak bugünden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanacak.

İNTERNETTE DE YASAK

Türkiye’de, yasadışı açık tütün ürünleri, sayıları 25 bini bulan sokak aralarındaki tütüncü dükkanlarında ve internet üzerinden 300 binden fazla bağlantı üzerinden satılıyor. Benzer bir uygulama 2014’te yurtdışından yasa dışı yollarla ülkeye sokulan kaçak sigaralar için de getirilmiş ve yüzde 20’nin üzerine çıkan yasadışı sigara satışı yüzde 4’e kadar gerilemişti. Uzmanlar, caydırıcı bu cezayla tütün satışında da benzer başarının yakalanacağını ifade ediyor.

İÇİNDE BİRÇOK ZEHİRLİ MADDE VAR

Hollanda Kamu Sağlığı ve Çevre Ulusal Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre yasa dışı açık tütün ürünleri aynı zamanda büyük tehlike saçıyor. Laboratuvarda yapılan analizlere göre bu tütün ürünlerinde; kadmiyum seviyesinin 5 kat, kurşun seviyesinin ise 6 kat olduğu, içinde yüksek miktarda talaş ve benzeri ürünlerin bulunduğu tespit edildi.