Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Sanat Tarihi bölümü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek ile ilgili verileri , puanlarını ve mesleğin geleceği ile ilgili verileri hazırladık . İşte Sanat Tarihi bölümü Mesleği ile ilgili belirtiler :
Sanat Tarihi Tanıtımı:
Bölgede Türk Sanatı alınarak İslam ve Dünya Sanatının eğitimi ve öğretimi yapılır. Bölümden mezun olanların çalışma alanları oldukça özgün olmasından iş bulma imkanları sınırlıdır. Mezunlar, Kültür Bakanlığı, Vakıflar genel Müdürlüğü, MTA, müzeler ve turizm kuruluşlarında almaktadırlar.
Programın Amacı: Sanat tarihi programının amacı, Türkiye’de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında incelemek ve bu alanda eğitim yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır.Sanat Tarihi Bölümü Tercih Edilir mi, Sanat Tarihi Tanıtımı, Sanat Tarihi Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Sanat Tarihi Mezunları Ne İş Yaparlar , Sanat Tarihi Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Sanat Tarihi İş Bulma Durumu
Gereken Nitelikler: Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Sanat tarihi programını bitirenler “Sanat Tarihçisi” ünvanı ile görev yaparlar. Sanat tarihçisi resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, halkta sanat sevgisinin gelişmesi ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkın uyanık olması için konferanslar verir, yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin iş çevreleri genellikle müzelerdir. Ancak sanat tarihçileri geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katıldıklarından, zaman zaman arazide çalışmak zorunda kalabilirler. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri, müzeye gelen eserleri, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlarlar.
Çalışma Alanları: Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler.
Sanat Tarihi Nedir, Sanat Tarihi Ne İş Yapar, Sanat Tarihi Maaşları, Sanat Tarihi İş İmkanları, Sanat Tarihi İş Çalışma Alanları, Sanat Tarihi Mesleği Hakkında Bilgiler, Sanat Tarihi Bölümünün Geleceği, Sanat Tarihi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı,
Sanat; insanlık tarihinden bu yana devamlılığını sürdürmüştür. İnsanlar; en eski dönemlerden beri duygularını, düşüncelerini, heyecanlarını, istek ve beklentilerini sanat eserleriyle günümüze aktarmıştır. Sonsuz sayıda değişik ve değişen görsellikler üreten doğa karşısında insan, yetenek ve becerisi ile yaratıcı olmayı amaçlamıştır. Doğa, sanatçıya ilham olmuştur. Doğadaki ışıklar, renkler, sesler, ritimler her daim sanatçıyı etkilemiş ve güzel eserler vermesine yardımcı olmuştur.
Sanat; bir duygunun, bir tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. Kişideki duygu ve beceri birleşip ortaya bir eser çıkar. Sanatta amaç sadece ruhsal doygunluktur. Maddi bir amaç için sanat yapılmaz. Sanatla ilgilenen sanatçı denir.
Zanaat; insanların maddi gereksinimlerini gidermek için yaptığı, öğrenim, tecrübe ve ustalık gerektiren faaliyettir. Zanaat işin eğitimini almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Zanaatta maddi bir getiri için ürünün ortaya konulur. Zanaatla ilgilenene ise zanatkar denir.