Şampiyonlar bu okulda yetişiyor

Birbirinden yetenekli jokeylerin yetiştiği Veliefendi'deki apranti okulunda eğitim alan gençler, 150 koşu kazandıklarında ise jokey oluyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

İstanbul'da at yarışlarının merkezi Veliefendi'deki Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi son yıllarda yoğun taleple karşılaşıyor. Okula girmek isteyen yüzlerce genç sıkı bir sınavın ardından okula kabul ediliyor. Okula üç aşamalı sınavla öğrenci alınıyor.

Jokeyliğe başlamanın şartıysa 1.55 boy ve 45 kilo sınırını geçmemek. Yazılı, kondisyon ve sözlü sınavlardan geçebilen öğrenciler kayıt yaptırmaya hak kazanıyor. AKŞAM'a kapılarını açan merkezde her şey öğrencilerin başarısı için tasarlanmış.

UZMANLARDAN YAKIN TAKİP

Binicinin yaşamı boyunca dikkat etmesi gereken konu ise kilosu. Kilolarını beslenme uzmanları ile birlikte kontrol etmeyi öğrenen genç apranti adaylarına bu alışkanlığı elde etmeleri sağlanıyor. Öğrencilere, derslerde yiyecekleri nasıl temizleyecekleri hatta pişireceklerine kadar öğretiliyor.

EĞİTİM MASRAFI TJK'DAN

Merkezin müdürü Zeynep Haldan Postalcı: "Okulumuz, Veliefendi hipodromu içerisinde Türkiye Jokey Kulübü bünyesinde kurulan Türkiye'de jokeylik mesleğini icra edecek sporcuların yetiştirildiği tek kuruluş. Eğitim süremiz 3 yıl. Öğrencilerimize yatılı olarak eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin her türlü masrafları Türkiye Jokey Kulübü tarafından karşılanıyor. Okulumuza Türkiye'nin her yerinden yoğun talep geliyor. Öğrencilerimiz 3'üncü sınıfta koşulara katılıyorlar."

OKULUN TEK KIZ ÖĞRENCİSİ

Apranti adayı Yaren Elif Erdiman (16) okuldaki tek kız öğrenci. Birinci sınıfta eğitim gören Erdiman, "Ben yatılı kalmıyorum. Herkesin yapamayacağı bir meslek sahibi olmak istiyordum. Boyumun kısalığını avantaja çevirmek istedim. Ata hakim olabilmeyi öğrenince insanın özgüveni artıyor" dedi.

İLK YARIŞTA BİRİNCİLİK

3'üncü sınıf öğrencisi Ali Mehdi Altın da, "Bu yıl mezun olacağım. Yarışlara katılmaya başladım. Şu ana kadar 40 yarışa katıldım 2 tane birinciliğim var. İlk katıldığım yarışta birinci olmuştum. Hedefim 150 yarış kazanmak ve jokey unvanını aldıktan sonra da Gazi Koşusu'nda birincilik almak" dedi.

Samet Yazıcıoğlu' da hedefinin Gazi Koşusu'nu kazanmak olduğunu söyledi.

HEDEF YURTDIŞI YARIŞLARI

Muhammed Talha Ertal ise, "Okulumu ve mesleğimi çok seviyorum. Hedefim İngilizceyi geliştirdikten sonra yurtdışındaki yarışlara da katılmak istiyorum. Hedefim iyi bir jokey olabilmek" diye konuştu.