1
HAKKI KURBAN
Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun açılması için kritik gün. AB’ye vizesiz geçişle ilgili süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 21 Haziran 2012’de alınan kararla başlamış, 16 Aralık 2013’te Geri Kabul Anlaşması imzalanmıştı. Türkiye, vize serbestisi için koşulan 72 şartın neredeyse tamamına yakınını hayata geçirdi.
BRÜKSEL'DEN YEŞİL IŞIK
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün Başbakan Davutoğlu’nu telefonla arayarak “vize serbestisi ve Geri Kabul Anlaşması”yla ilgili gelinen süreci değerlendirdi. Raporla, vize serbestisine yeşil ışık yakıldığı değerlendirmelerini güçlendiren görüşmede, Ege’deki yasa dışı göç rakamlarındaki düşüşten duyulan memnuniyet dile getirildi. Başbakanlık kaynaklarına göre, 18 Mart tarihli mutabakatın tüm unsurlarıyla uygulanması için her düzeyde yakın diyaloğu sürdürmek konusunda mutabık kalındı.
AP’NİN ONAYINA SUNULACAK
Rapor, AP'de “oybirliği” değil, “nitelikli çoğunluk” ile oylanacak. Onay halinde haziranda uygulama başlayacak. “Şartlı vize” ise kabul edilmeyecek.
Ankara'dan son adım
Türkiye, vize serbestisi konusunda bir adım daha attı ve AB üyelerine vizeyi kaldırdı. Ancak bu, Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanındığı anlamına gelmiyor.
Gereğini yapmazsa anlaşma
AKŞAM'a konuşan AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar’dan önemli uyarılar geldi. Avrupa’dan konuyla ilgili yükselen çatlak seslere tepki gösteren Gülpınar, “Biz, üzerimize düşenleri yaptık, bundan sonra da yapacağız. Şartları yerine getirmemize rağmen bu yol açılmazsa, Geri Kabul Anlaşması da çöker” diyerek şöyle konuştu:
İLİŞKİ KRİZLE YÜRÜMEZ
Avrupa’da, Türkiye’yi bir mülteci kampı gözüyle değerlendirenler var. Biz, AB ile ilişkilerimizin mülteci krizi üzerinden sürdürülen bir süreç olmasını istemiyoruz. Biz yarım asırdır AB’ye üye olmak istiyoruz.bozulur!
İşte 'vizesiz' Avrupa yolu
Raporun, Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa kapıları açacak şekilde çıkması ve AP’de onaylanması halinde, haziran sonundan itibaren vizesiz geçişler başlayacak.
Uygulama için “biyometrik pasaport” şartı konuldu. Ancak, yıl sonuna kadar diğer pasaportlar için de geçiş imkanı sağlanması yönünde değerlendirmeler sürüyor.
Vize serbestisiyle, Almanya’dan Fransa’ya, İtalya’dan Hollanda’ya, Belçika’ya kadar “Schengen ülkeleri”ne üç aya kadar vizesiz seyahat edilebilecek.
AB’nin Özgürlük, Güvenlik ve Adalet bakımından farklı kurallarına tabi olması nedeniyle Birleşik Krallık ve İrlanda bu rapora dahil değil. Danimarka ile de ayrı bir anlaşma yapılacak.
Henüz Schengen Alanı’na dahil olmayan Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, AB vize politikasını uygulamak zorunda olduğundan, bu ülkelere seyahat yapılabilecek.