Salgında icat çıkardık

Yılın ilk yarısında yerli patent başvurularında yüzde 13, marka ve tasarımda yüzde 37 artış olduğuna dikkat çeken TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan, “Yerli marka başvuruları 87.922'ye çıktı. Yıl sonunda 200 bini aşabilir” dedi.

Pandemi döneminde yeni fikirler hızlandı, patent başvuruları arttı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, yılın ilk yarısında yerli patent başvurularında yüzde 13, faydalı modelde yüzde 40, marka ve tasarımda yüzde 37, coğrafi işaret başvurularında da yüzde 79 artış olduğunu belirterek, "Türkiye, bu başvuru artışlarıyla yılın ilk 6 ayında dünyada en önde gelen ülkelerden biri" ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DA İLK SIRADA

TÜRKPATENT'te gerçekleştirilen '3. Üniversiteler Patent Yarışması Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Asan, salgın döneminde sınai mülkiyet başvurularının düşeceğine yönelik algı oluştuğunu anımsatarak, "Hem 2020'de hem de 2021'in ilk 6 ayında fikri mülkiyet başvuruları arttı. Bunun KOBİ'ler, üniversiteler ve sanayicilerin pandemiden daha az etkilenmek için fikri mülkiyete daha fazla önem vermelerinden kaynaklandığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Bu yılın ilk 6 ayına ilişkin sınai mülkiyet verilerini açıklayan Habip Asan, şunları kaydetti:

EKONOMİYE KATKI

"Yerli patent başvuru sayıları 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 3 bin 171'den 3 bin 571'e ulaştı. Yerli faydalı model başvuruları yüzde 40 artarak 1704'ten 2 bin 387'ye yükseldi. Türk sanayicisi ve KOBİ'lerimiz için son derece rekabet avantajı sağlayan buluşlar bunlar. Yerli marka başvuru sayıları yüzde 37 artarak 64 bin 236'dan 87 bin 922'ye çıktı. Muhtemelen yıl sonunda belki de 200 binin üzerinde başvuru bekliyoruz. Türkiye, Avrupa'da son 7-8 yıldır en fazla marka başvurusu yapılan ülke, dünyada da 8'inci sırada. Bu sene dünyadaki sıralamamızın daha da yükseleceğini düşünüyorum." Habip Asan, diğer ülkelerde de bu alandaki verileri takip ettiklerini belirterek, "Türkiye bu başvuru artışlarıyla yılın ilk 6 ayında dünyada en önde gelen ülkelerden biri. Bu fikri mülkiyet artışlarının ekonomide daha da iyi günlerin ön göstergesi olmasını ümit ediyorum. Ekonomideki çarkların daha da hızlı dönmesi ve fikri mülkiyet başvurularının ticarileşmesiyle beraber inşallah ekonomik anlamda da olumlu katkısı olacaktır" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELİLER 15 ARALIK'A KADAR YARIŞMAYA KATILABİLİR

'Patentle Türkiye Yarışması'nın, hedef kitlesini üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bilgisini veren Asan, hedef kitlenin yaklaşık 8 milyon kişiyi kapsadığını aktardı. Asan, "Üniversitelilerimiz bugünden (dün) itibaren kurumumuzun elektronik başvuru sistemi olan EPATS üzerinden yarışmaya ücretsiz olarak patent başvurusu yapmaya başlayabilir. Başvuru süreci 15 Aralık'a kadar sürecek" dedi. Asan, yarışmanın birincisine 30 bin lira, ikincisine 20 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dördüncü ve beşincisine 7 bin 500'er lira ve 6-10'uncu sıralardaki öğrencilere de 5'er bin lira ödül verileceği bilgisini verdi.