Salgın riskine sıkı takip

Sağlık Bakanlığı depremin vurduğu kentlerde enfeksiyon ve salgın riskine karşı suların klorlanmasını sürdürüyor. İshal salgınına karşı da bakanlık, çadır kentlerde de muayene alanları oluşturdu.

Deprem bölgesindeki yaraların en hızlı şekilde sarılması için çalışmalar sürerken, oluşabilecek olan enfeksiyon ve salgın hastalık riskine karşı da önlemler alınıyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, 10 ilde Halk Sağlığı Koordinasyon Merkezleri kurdu. Çalışmaları şu an Kahramanmaraş'tan koordine eden Bakanlık Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, yaptığı açıklamada, depremin ilk anından itibaren halk sağlığını korumaya dönük önlemlerin alındığını vurguladı.

ŞEBEKE SULARI KLORLANIYOR

Gökler, 10 ilde öncelikle sulardan numunelerin alınması ve düzenli klorlamaya yönelik uygulamaların yürütüldüğünü belirterek, "Sular için kaynağından yoğun klor verilmesine ilişkin 'süper klorlama' çalışmaları yapılıyor. Kahmanmaraş'ta da şebekelerin verilmesiyle beraber bu klorlu suyun gitmesi sağlandı. Diğer illerde de aynı şekilde uygulamalar yapılıyor" dedi. Gökler, tankerle su ulaştırılan yerlerde de bire bir klorlama yapıldığını, suyun bu klorlamadan sonra kullanıma sunulduğunu aktardı.

İSHAL VAKALARI TAKKİPTE

Çadır kentlerin her birinde muayene alanları oluşturulduğunu dile getiren Gökler, "Boğaz ağrısı olan veya ateşlenen çocuklar için ilaç dağıtımı gibi uygulamaları yürütüyoruz. Bir başka önemli husus da halk sağlığı tehdidi olarak karşımıza çıkabilecek semptomları hızla tespit etmeyi sağlayan, 'sendromik sürveyans' dediğimiz erken uyarı sistemini uyguluyoruz. Bu kapsamda tüm birinci basamak sağlık kuruluşları, hastaneler ve 112'den ishal çıkan çocuklarla ilgili verileri topluyoruz. Bir önceki güne göre artış olup olmadığı günlük takip ediliyor ve hızlıca önlem alınıyor " ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde kurulan çadır kentlerde salgına karşı ilaçlama çalışmaları yapılıyor.

TETANOS VE KUDUZ AŞISI EKSİĞİ YOK

Gökler, tetanos ve kuduz aşısı sıkıntısı bulunmadığını vurgulayarak, "Depolarımızda yeterli sayıda aşımız mevcut. Kurulan çadır kentlere de mini buzdolapları veya aşı nakil kapları yerleştirildi. Tüm noktalara, ayrıca hastanelere aşıları dağıttık. Bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın bağışıklama durumlarını saptayıp, eksik aşısı veya zamanı gelen çocukların bağışıklamasını yapacağız. Bununla ilgili de çadır tespitlerini yürütüyoruz" dedi. Deprem bölgesinde hamilelere tek tek ulaşıldığını, herhangi bir acil durumda ulaşabilecekleri numaraların kendilerine iletildiğini aktaran Gökler, sağlık ekiplerinin çadırları gezerek ailelerin kayıtlarını tuttuğunu söyledi.

Çadır kentlere kurulan muayene alanlarında hastaların tedavisi yapılıyor.