Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Sakarya Valisi Kaldırım içeride yaklaşık 150-200 insan olduğunu belirtirken İçişleri Bakanı Soylu, Sağlık Bakanı Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, patlamaya ilişkin inceleme için Sakarya'ya gidiyor. Vali Kaldırım yaptığı son dakika açıklamasında ; ''Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür.'' ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 4, yaralı sayısının ise 97 olduğunu belirtti.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Alınan bilgiye göre, Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Son Dakika... Havai fişek fabrikasında patlama!

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlama

3 BAKAN BÖLGEDE

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bölgeye gitti.

Yaralı yakınları ile görüşen ve bölgedeki yetkililerden bilgi alan Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Sağlık ve İçişleri Bakanlarımız az sonra gelecekler. Ben İstanbul'dan hemen intikal ettim. Önceliğimiz çalışanların sağlığı. Sağlık Bakanımız, İçişleri bakanımız ile birlikte bilgi vereceğiz" dedi.

Kızılay Başkanı'ndan 'Sakarya' uyarısı... 'Kapı ve pencereleri kapatın, dumanı solumayın!'

VALİLİK'TEN İLK AÇIKLAMA

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım: Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var.

Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz."

BAKAN KOCA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı son dakika açıklamasında, "4 can kaybı, 97 de yaralımız var" dedi

BAKAN KOCA'DAN ÖNEMLİ UYARI

Burada daha önce benzer şekilde bu büyüklükte olmayan iki patlamanın olduğunu bildiklerini belirten Koca, şöyle devam etti:

"Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu, kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 97 yaralımızın 16'sı taburcu edildi, 31 yaşındaki bir vatandaşımızın ağır yaralı olarak tedavisi yapılmakta. Bunun dışında durumu ciddi olan herhangi bir yaralımız yok. Olayın ilk anından itibaren iki ambulans helikopterimiz, 84 ambulansımız, 18 UMKE timimiz ve 112 Acil ekibimiz dahil olmak üzere AFAD ekibiyle birlikte olay yerine hızla ulaşıp hizmet etmiş oldular."

Koca, millete baş sağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulanarak, "Ekip olarak olayın bundan sonraki sürecini de burada tamamen bütün vatandaşlarımızın durumlarını netleştirdikten sonra, o süreye kadar kalacağımızı söylemek istiyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Tekrar bu tür afet ve felaketleri milletimize Rabbim yaşatmasın diyorum. Hepimize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Havai fişekte karbondioksit, karbonmonoksit ve sülfürdioksit gibi gazların bulunduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti:

"O nedenle özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için önemli olabileceğini düşünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu, bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev kapı ve pencerelerinin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz."

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor." demesi üzerine Bakan Koca, "Evet." dedi.

VALİ KALDIRIM: TÜM HEMŞERİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI'DAN AÇIKLAMA

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  yaptığı açıklamalarda, "Uzun yıllardır hizmet veren havai fişek fabrikasında 11.15 civarında patlama oldu. Yaralılarımızı çıkarıyoruz, çevre illerden destek alıyoruz. Bir yandan yangını söndürmeye çalışıyor, diğer yandan mühimmat deposunu soğutmaya çalışıyoruz. Patlamalar halen devam ediyor" dedi.

AFAD: SAKARYA'DAKİ YANGINA MÜDAHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

AFAD'tan yapılan yazılı açıklamada, "Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir

Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sılarında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" denildi

BAKAN PAKDEMİRLİ: BÖLGEYE 1 UÇAK, 2 HELİKOPTER VE 15 ARAZÖÜ GÖNDERİLDİ

Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü takviye olarak bölgeye gönderdik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya'ya büyük geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.