Kovid-19 salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında restoran, lokanta, kafe, pastane, börekçi, tatlıcı ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunan işletmelerde alınması gereken önlemler rehberi yayımlandı. İşletmelerin faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla alınması gereken önlemlerin yer aldığı rehberde şu ifadelere yer verildi:
Sosyal mesafe alanlarının belirlendiği işletmelerin girişinde el dezenfektanı bulundurulacak.
OTURMA DÜZENİ KARŞILIKLI OLACAK
• Tesislerde lavabo önleri ve sigara içme alanlarında 1.5 metre arayla sosyal mesafe işaretlemeleri olacak.
• Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmayacak.
• Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1.5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak.
• Grup oturmalarında, diğer masalarla aradaki 1.5 metre mesafe korunacak.
• Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanacak.
• Masa yanlarına sandalye konulmayacak.
• Karşılıklı oturmada masa eni 70 santimden küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanacak.
• Bar masası şeklindeki masalarda sandalyeler arası mesafe 1 metre olacak. Her masada dezenfektan veya kolonya olacak.
• Personel, servis esnasında temastan kaçınacak.
• Açık büfede servisi personel yapacak.
• Çay/kahve makinesi, su sebilleri kaldırılacak, sunumları personel yapacak.
• Masa, sandalye, baharatlık ve menü her misafirden sonra dezenfekte edilecek.
• Tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılacak.
• Temassız ödeme tercih edilecek ancak temaslı post cihazı kullanıldığında ise cihaz temizlenecek.
• Tesisteki çocuklara ayrılmış oyun odaları hizmete açılmayacak.
VALELERE ELDİVEN YOK, MASKE ŞART
• Valeler eldiven kullanılmayacak.
• Her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller dezenfektanla temizlenecek.
• Valeler araçlara maskesiz binmeyecek.
• Misafirlere tesise girişte ateş ölçümü yapılacak. 38 dereceden yüksek ateşliler, sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.
• Tesis girişlerinde el antiseptiği olacak ve misafirler ellerini temizledikten sonra içeriye girecek.
• Maskesiz müşteri içeri alınmayacak. Maskesiz gelene maske temin edilecek.
• Misafirler sadece yeme-içme faaliyetinde maskesini çıkarabilecek.
• Asansörlerin içine birer metre arayla yer işaretleri yapılarak, toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydıyla kapasitesi belirlenecek.
ARACI AYNI PERSONEL KULLANMALI
• Şirket araçlarında el antiseptiği olacak.
• Araçta sürekli maske takılacak.
• Mümkünse araçları hep aynı personelin kullanması sağlanacak.
• Kapı kolları, cam kumandaları, direksiyon, vites, radyo vb. alanları her kullanımdan sonra temizlenecek.
TESİS KAPASİTESİ GÖRÜNÜR OLMALI
• İşletmelerde oturma düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanacak.
• Tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenecek.
• Kapasite bilgisi görülebilir yere asılacak.
• Görülür bir yere uygulanan ve uyulması gereken kurallar da asılacak.
• Mutfak temizliği ve gıda güvenliği protokolü, haşereyle mücadele protokolü hazırlanacak.
KLİMA FİLTRELERİ DÜZENLİ DEĞİŞMELİ
• Havalandırma ve klima sisteminin, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi araçların periyodik bakımları ve gerekli olanların sterilizasyonu sağlanacak.
• Klima ve havalandırma sistemlerinin filtreleri periyodik olarak zamanında değiştirilecek.
• Klimalar yüzde 100 dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılacak.
• Vantilatörler ise kullanılamayacak.
PERSONEL HİJYENİNE DİKKAT EDECEK
• Personel düzenli sağlık kontrolü yaptıracak.
• Girişte ateş ölçümü yapılacak ve el antiseptiği kullanacak.
• Kıyafetlerin günlük temizliği yapılacak.
• Aynı vardiyada aynı personel çalıştırılacak.
• Soyunma-tuvalet ve ortak yemek yeme alanları sosyal mesafeye uygun olacak.
WC KAPILARI OTOMATİK OLMALI
• Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmeli. Bu imkan yoksa kapı kolları çamaşır suyuyla sık sık silinecek.
• Zeminler, klozetler, pisuvarlar 1/10’luk, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları 1/100’lük çamaşır suyuyla dezenfekte edilecek.
• Temizlik personeli kişisel koruyucu ekipman kullanacak.
• İşlem sonrası kıyafetler çöpe atılacak, eller 20 saniye yıkanacak.
• El kurutma fanları yerine tek kullanımlık kağıt havlular tercih edilecek.
SERVİS MALZEMESİ MAKİNEDE YIKANACAK
• Hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanlar bulundurulacak.
• Bu alana görevli olmayan personel giremeyecek.
• Bütün gıdalar kapalı dolaplarda veya üzeri kapalı saklanacak.
• İşlem görmemiş gıda maddeleriyle hazırlanmış gıdalar mutfakta ayrı yerlerde muhafaza edilecek.
• Hiçbir gıda maddesi zeminle temas ettirilmeyecek.
• Elle sık temas eden yüzeyler 1/100’lük çamaşır suyuyla düzenli olarak silinecek.
• Servis malzemeleri bulaşık makinesinda yıkanacak.
• Mutfak personeli çalışma esnasında iş kıyafeti ve kişisel koruyucu ekipman kullanacak, ellerini düzenli olarak yıkayacak.