Sağlık Bakanlığı ambulans uçak gönderdi! ABD'den memleket hasreti tahliyesi

1965'ten bu yana ABD'de yaşayan halk bilimci Prof. İlhan Başgöz, vatan özlemi nedeniyle kendi ülkesinde tedavi ol-mak istedi. Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Başkent'e getirilen Başgöz, Ankara Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

Türk halk bilimci Prof. Dr. İlhan Başgöz, 55 yıldır yaşadığı ABD’den Türkiye’ye getirildi. Chicago Başkonsolosluğu’ndan edinilen bilgiye göre, 1965’ten bu yana Indiana Bloomington’da yaşayan Başgöz, uzun süredir mücadele ettiği kanser nedeniyle Türkiye özlemi çektiğini ve tedavisine ülkesinde devam edilmesi talebini yetkililere iletti. Chicago Başkonsolosluğunun ilgili makamları bilgilendirmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, 99 yaşındaki Başgöz’ü Türkiye’ye getirmesi için ABD’ye ambulans uçak gönderdi. Başgöz, Türkiye’ye nakli için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Indianapolis’ten ambulans uçakla alınarak dün sabah Esenboğa Havalimanı’na getirildi.

‘DOST KOKULU ÜLKEM’

Yurt dışında 33 sene çalışmanın yorgunluğu içinde olduğunu ifade eden Başgöz, “Memleketime dönmemin sevincini Enver Gökçe’nin bir dizesiyle anlatacağım: ‘Senin emekçin olaydım şen olası türküsü, dost kokusu, dost selamı Türkiye’. Yorgunum daha fazla konuşamayacağım” dedi. Başgöz, ambulansla Ankara Şehir Hastanesi’ne nakledildi. 

YAŞAYAN EN ÖNEMLİ TÜRK HALK BİLİMCİ

1921 Sivas doğumlu Prof. Dr. İlhan Başgöz, 1965’te geldiği ABD’de önce California Üniversitesi, ardından Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nde dersler verdi, Ural Altay Dilleri Bölümü Türk Araştırmaları Başkanlığı yaptı. Emekli olduktan sonra Türkiye’de Bilkent, Van Yüzüncü Yıl ve ODTÜ’de de dersler veren Başgöz, Türk halk kültürü üzerine yaptığı araştırma ve kitaplarıyla hayattaki en önemli Türk halk bilimci olarak tanınıyor.