Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 il sağlık müdürü ile video konferans yöntemiyle görüştü. İl sağlık teşkilatlarına yoğun gayretleri için teşekkür eden Koca, 5 günde 830 bin sağlık çalışanına aşı vurulduğunu hatırlattı. Çarşamba günü sağlık çalışanlarının aşılamasının tamamlanmasının planlandığını hatırlatan Koca şu bilgileri paylaştı:
SIRA ENGELLİ VE YAŞLIDA
“Yarından (bugün) itibaren engelli, huzurevi ve bakımevlerinde aşılamaya başlayacağız, hafta sonuna kadar tamamlamaya gayret edelim. Olabilecek alerjik reaksiyonlara gerektiğinde müdahale etmeleri için sağlık ekibinin 1 saat beklemesi gerekir.”
90 YAŞ ÜSTÜNE EVDE AŞI
Bakan Koca bugünden itibaren 90 yaş üstü vatandaşların da aşılamalarını sağlık kuruluşlarına getirmeden evlerinde yapmayı istediklerini söyledi. Koca, “Sağlık ekibinin gerektiğinde müdahale yapabilecek ekipmanının olması önemli. 90 yaş üstünü de hafta sonu tamamlamış olalım” dedi.
24 BİN 755 KİŞİYE KISITLAMA CEZASI
İçişleri Bakanlığı, 11-18 Ocak tarihleri arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 24 bin 755 kişiye adli ve idari işlem yapıldığını açıkladı. Bakanlık vatandaşların kısıtlamaya büyük oranda uyum sağlandığı belirterek salgın bitene kadar kurallara uyulmasını istedi.
KISITLAMALARIN KALKMASI YÜKSEK VAKAYI GERİ GETİRİR
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, vaka sayılarının daha da düşmesi için sokağa çıkma kısıtlamalarının devam etmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Günlük ortalama 170 civarında yaşamını yitiren insanımız var. Bunun daha da düşmesi gerekiyor; 9 bin sayısı hala çok yüksek. Şu anda kısıtlamaları ortadan kaldırırsak vakaların ikiye, üçe katlanması içten bile değil. O anlamda da aşı ile yeterli toplumsal bağışıklığı sağlayıp, belirli bir hasta sayısına inmediğimiz sürece kısıtlamaların mümkün olduğunca devam etmesi gerekiyor.”
İLAÇ BULURSAK GERÇEK KORUMA SAĞLAYABİLİRİZ
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Belirli bir aşı oranına ulaşabilirsek pandemiyi sonlandırabiliriz. Ancak. aşının beraberinde bu hastalığı tedavi edecek ilacın da bulunması çok önemli. Normal bir boğaz enfeksiyonu, zatürree gibi tedavi edici antiviral ilaç bulunması durumunda asıl biz o zaman hastalığa karşı gerçek korunmayı sağlamış olacağız” dedi.
DIŞARI ÇIKMADAN AŞILANACAKLAR
Resmi ve özel bakımevlerindeki 18 bin 450 personel ile 30 bin engelli, huzurevlerindeki 14 bin 470 personel ile 24 bin 200 yaşlı olmak üzere toplam 87 bin 120 kişi aşılanacak. Engelli ve yaşlıların Kovid-19 aşısı, dışarı çıkmadan kaldıkları kuruluşta uygulanacak.
Aşılanan annenin sütü bebeği etkilemez
Kovid aşılarının emziren annelere yapılıp yapılmayacağını değerlendiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Nalan Karabayır “Aşı bileşenlerinin anne sütüne geçme olasılığının düşük olduğu, geçse bile sindirim sisteminde aşı proteinlerinin parçalanarak bebeği etkilemeyeceği düşünülüyor” diyerek şöyle konuştu:
ANTİKORLA KORUYABİLİR
“Ülkemizde uygulanmaya başlanan CoronoVac aşısının anne sütüyle beslenen bebeğe zarar vereceğine dair veri yok. Hatta anneye uygulanan aşıyla bebeğe az miktarda antikor geçişi olabilir. Bu da bebeği Kovid-19’a karşı koruyabilir. Çiçek ve sarı humma aşısı hariç, tüm aşılar emzirme döneminde yapılıyor.”