Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca koronavirüse karşı aşılamaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Gelecek haftadan itibaren 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin.'' ifadelerini kullandı. Bakan Koca öte yandan BioNTech aşısının uygulanmak üzere bu ay 4,5 milyon doz daha geleceğini bildirdi.

AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Gelecek haftadan itibaren 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak başkanlık ettiği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasına, "Kovid-19 salgını sebebiyle bir kez daha huzurlarınızdayım. Bildiğiniz gibi kontrollü normalleşme dönemindeyiz. İlk iki haftamızı geride bıraktık. Şüphesiz, bu kısa zaman içinde büyük sonuçlar almayı beklemiyorduk. Ama göstereceğiniz tereddütsüz irade, sonuçlarını hemen değilse de yakında ortaya koyacaktır. İşin tabiatı da budur." ifadeleriyle başlayan Koca, sonuçların zamanla alındığına, salgının ise kısa sürelerde tırmanışa geçebildiğine dikkati çekti.

Bu sebeple bir uyarıda bulunmak istediğini belirten Koca, "Virüse sosyal hayatı ele geçirme fırsatı vermeyin. Gün gün verdiğiniz bir mücadele ve yaşadığınız mahrumiyetler sonucunda kazandıklarınızı kaybetmeyin." ifadelerini kullandı.

Salgınların, tecrübe edildiği gibi çok büyük olaylar olduğuna işaret eden Koca, büyük olaylar üzerinde konuşanlar ya da söze karışanların çok olduğunu, sözlerinin sorumluluk almalarını gerektirmediğini kaydetti. Koca, şu değerlendirmede bulundu:

"RİSKLERİ AZALTMAYA DÖNÜK BİR STRATEJİ UYGULUYORUZ"

Koca, salgının ilk günlerinde dile getirdiği "Sorun küresel, mücadele ulusal." ifadesini hatırlatarak, şu bilgiyi verdi:

Sağlık Bakanı Koca, yüksek ve çok yüksek risk gruplarındaki illerde yaşayanlara şöyle çağrıda bulundu:

"2021 YILI UMUT VE ZAFER YILIDIR"

Salgının bir yılını ele aldığı açıklamasında "Bilimin zaferi çok yakın." sözlerini anımsatan Koca, "Ama biliyorsunuz, bazı kayıplar da zafer çok yakınken verilir. Buna fırsat tanımayalım." uyarısı yaptı.

Bakan Koca, "Kovid-19'un kitlesel bir sorun olmaktan çıkması için önümüzde yıllar yok, aylar var. İnsanlık, 2020'nin çaresizliğini aştı. 2021 yılı umut ve zafer yılıdır." ifadelerini kullandı.

Çeşitli kısıtlamaların yerini şimdi serbestliklerin aldığını ve sosyal hareketliliğin arttığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"HARİTALARI DİKKATLE TAKİP ETMELİSİNİZ"

Bilim Kurulunun bu hafta tekrar toplanarak normalleşme sürecinin 15 günlük yansımalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri değerlendirdiğini belirten Koca, son 15 günde çoğu ilde maalesef vaka artışları görüldüğünü, sonuçların henüz hastanelere fazla yansımaya başlamadığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, şu ifadeleri kullandı:

"BİONTECH AŞISININ İLK 5 BİN 800 DOZU ÜLKEMİZE ULAŞTI"

Türkiye'nin aşı tedariki noktasında yaşanacak muhtemel sorunları öngörerek erken harekete geçtiğini vurgulayan Koca, "Aşıya erişim konusundaki küresel sorunların aşılması, yerli aşı çalışmalarımızdaki gelişmeler açısından yeni, net adımlar atmakta olduğumuzun da bilinmesini isterim." dedi.

Koca, şunları ifade etti:

"GELECEK HAFTADAN İTİBAREN 60-65 YAŞ GRUBUNUN AŞILARINA BAŞLANACAK"

Bakan Koca, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşılarının tamamlandığını belirterek, "Gelecek haftadan itibaren bir alt grubun, yani 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacak. Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin." uyarısında bulundu.

Mutant virüslere dikkati çeken Koca, şu ifadeleri kullandı: