Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Sputnik V üretimden önce gelecek

Rus aşısı hem üretilecek hem hazır gelecek. Sağlık Bakanı Koca, Sputnik V aşısının ortak üretiminden önce belli bir miktarda Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

OSMAN NURİ CERİT

Rus aşısı Sputnik V'nin Türkiye'de üretimi için iki ülke arasında anlaşma sağlandı. Sputnik V aşısının ortak üretimden önce Türkiye'ye belli bir miktarda geleceğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İki güne kadar kaç milyon dozluk sözleşme yaptığımızı açıklayacağız" dedi. Aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Koca, "Riskli grup olan 65 yaş üstü için aşılama oranı 83-84'lere çıktı. Ama biz bunu 90 ve üstüne çıkarmak istiyoruz. Şu ana kadar 21 milyon 500 bin küsür doz aşılama yapıldı. Hastalarda ağırlık 40-65 yaşa kaydı. Kısıtlamayla birlikte aşılamayı sürdürmemiz gerekiyor. Bayram sonrası 10 binlerin altına inmemiz lazım. Bu hedef bize bağlı" diye konuştu.

YAN ETKİ BÜYÜTÜLÜYOR

"Aşının oluşturabileceği yan etkileri insanımızın zihninde büyüttüğü için aşı olmak istemeyenler var" diyen Bakan Koca şöyle devam etti: "Aşının yan etkilerini düşünürken Kovid'in etkilerini göz ardı eden bir grup var. Aşının koruyuculuğunu gözlemliyoruz. Hangi aşıyı bulabilirsek bir an önce olalım."