Tarihte Emir Sadettin Köpek kimdir nasıl öldü? Sadettin Köpek ölümü nasıl? (Diriliş Ertuğrul)

Sadettin Köpek kimdir, tarihten Sadettin Köpek nasıl öldü? Tarihteki gerçek Saadettin Köpek ölümü ve hayatı büyük bir ilgiyle araştırılıyor. Diriliş Ertuğrul dizisinin dikkat çeken karakterlerinden birisi olan Sadettin Köpek gündeme oturdu. Ertuğrul Bey’in baş düşmanlarından birisi olan Sadettin Köpek karakteri dizide obaları birbirine kırdıran bir karakter olarak ekranlara geliyor. Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Sadettin Köpek karakterine dizide Murat Garipağaoğlu hayat veriyor. Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü. Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi. Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur; zira Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de bilinmemektedir. I.Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olup aynı zamanda Emir-i şikar, nakkaş ve mimar da olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğu en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır. Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü. Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi. Sultandan aldığı bir ferman ile İzzeddin Kılıçarslan'ın annesini boğduran Sadeddin Köpek, Sultanın henüz erkek çocuğu olmadığı için kardeşleri Kılıçarslan ile Rükneddin'in hayatlarına dokunulmadı ancak kalede hapsedildi.

Sadettin Köpek kimdir, Sadettin Köpek nasıl öldü? Tarihi isimlerden birisi olan Sadettin Köpek, TRT 1 ekranlarının sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul ile birlikte gündemdeki yerini aldı. Dizide Murat Garipağaoğlu’nun oyunculuğuyla hayat verdiği Sadettin Köpek karakteri, Anadolu Selçuklu döneminde önemli bir yere sahip. Sadettin Köpek kimdir? Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Ertuğrul Bey’in baş düşmanlarından birisi olan Sadettin Köpek karakteri dizide obaları birbirine kırdıran bir karakter olarak ekranlara geliyor. Peki tarihte Sadettin Köpek nasıl öldü? İşte, Sadettin Köpek hakkında merak edilenler.Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü.  Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi. Sultanın erkek çocuğu olduğunda ise öldürmesi için görevlendirilen Armağanşah, kardeşlerini öldürmedi ve bunu sultandan ve Sadeddin Köpek'ten gizledi. Sadeddin Köpek, Ankara'ya giderken Akşehir'de bir muganniye ile gayri meşru ilişkide bulunmakla itham edilen Taceddin Pervane'nin Ankara'da recmedilerek öldürülmesini sağladıktan sonra yönetime tamamen hakim oldu. Sultanın erkek çocuğu olduğunda ise öldürmesi için görevlendirilen Armağanşah, kardeşlerini öldürmedi ve bunu sultandan ve Sadeddin Köpek'ten gizledi. Sadeddin Köpek, Ankara'ya giderken Akşehir'de bir muganniye ile gayri meşru ilişkide bulunmakla itham edilen Taceddin Pervane'nin Ankara'da recmedilerek öldürülmesini sağladıktan sonra yönetime tamamen hakim oldu.

SADETTİN KÖPEK KİMDİR?

Ölüm tarihi: 1239

Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur; zira Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de bilinmemektedir.  I.Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olup aynı zamanda Emir-i şikar, nakkaş ve mimar da olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğu en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır.

Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü.  Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi. Sultandan aldığı bir ferman ile İzzeddin Kılıçarslan'ın annesini boğduran Sadeddin Köpek, Sultanın henüz erkek çocuğu olmadığı için kardeşleri Kılıçarslan ile Rükneddin'in hayatlarına dokunulmadı ancak kalede hapsedildi.

Sultanın erkek çocuğu olduğunda ise öldürmesi için görevlendirilen Armağanşah, kardeşlerini öldürmedi ve bunu sultandan ve Sadeddin Köpek'ten gizledi. Sadeddin Köpek, Ankara'ya giderken Akşehir'de bir muganniye ile gayri meşru ilişkide bulunmakla itham edilen Taceddin Pervane'nin Ankara'da recmedilerek öldürülmesini sağladıktan sonra yönetime tamamen hakim oldu.


Diğer devlet adamlarını da korkutan Sadettin'in gücü günden güne artmakla birlikte siyasi ve askeri alanda bizzat başarı elde edememiştir. Eyyubiler'in hakimiyeti altındaki Samsat Kalesi'ni kuşatan Köpek, 1238 yılında kaleyi teslim eden hristiyanlardan aldı. Sümeysat'ın ele geçirilmesinin ardından nüfuzu bir kat daha artan Sadettin Köpek, başarılı bir kumandan ve tecrübeli bir devlet adamı olan Kemaleddin Kamyar'ı Konya yakınlarında öldürttü.  Bu olaydan sonra II. Gıyaseddin Keyhusrev'i de saf dışı bırakıp Selçuklu tahtına oturmanın hesaplarını yapmaya başladı.

Selçuklu tahtına oturması için öncellikle Selçuklu hanedanına mensup olduğunu ispatlaması gerekiyordu ve bunun için Köpek bu konuda da bir çözüm yolu buldu. 

Öte yandan devletin kötü gidişinden sultanı sorumlu tuttu ve onun Abbasi halifelerinin sancağını değiştireceği, Abbasiler'i tanımayacağı söylentisini yaymaya başladı. Bu iddialara hiddetlenen sultan, Sadeddin Köpeği bertaraf etmek için en sağlam adamlarını gönderdi.

Emir-i Alem Togan tarafından bir kılıç darbesi ile ciddi bir yara aldıktan sonra öldü. Cesedi demir bir kafes içine konularak Kubadabad Sarayı'nın kale burcuna asıldı. Sadeddin Köpeği'in Diriliş Ertuğrul dizisinde nasıl öleceği ile ilgili senaristler tarafından herhangi bir tüyo verilmedi. Fakat sürekli tarihe göre hareket eden senaristler buna göre Saddettin'in ölüm şeklini yansıtacak.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL 115. YENİ BÖLÜM FRAGMANI

DİRİLİŞ ERTUĞRUL SON BÖLÜM ÖZETİ

Ertuğrul ile Günalp arasındaki hesaplaşma, Ertuğrul’un Günalp’ı alt etmesi ve onu affetmesi ile sonuçlandı. Bu sırada obadan Köpek’i öldürmek üzere ayrılan Aslıhan Hatun, amacına ulaşamayıp kendi canından oldu. Obadakiler ve Turgut, Aslıhan’ın beklenmedik ölümü karşısında yıkıma uğradı. Köpek’in öldürülmeye çalışıldığını öğrenen Mahperi Hatun, yarım kalan işi tamamlamak istedi ancak Köpek, Kayraldı sayesinde saraydan çıkarıldı. Günalp, Köpek’in saldırıya uğradığını öğrenince Ertuğrul’u öldürmek için tekrar harekete geçti. Öte yandan Tekfur Kritos, Ahmet’i Nikea’ya imparatorun yanına gönderirken, Sultan Gıyaseddin ise Ertuğrul ile iş birliği yaparak Köpek’i öldürmesi için Sivas Emiri Hüsameddin Karaca’yı vazifelendirdi. Ertuğrul ve Alplar Aslıhan’ı Söğüt’e defnettikten sonra mezarı başında Saadettin Köpek’ten intikam almak için yemin etti.

Ertuğrul, Hüsameddin Karaca ile bir olup Köpek’in cezasını kesebilecek mi? Aslıhan’ın intikamı alınabilecek mi? Aslıhan’ın ölümüyle sarsılan Turgut, ne yapacak? Ahmet, Tekfur Kritos’un ona verdiği görevi yerine getirebilecek mi? Marya’nın Köpek için casusluk yaptığı anlaşılacak mı? Köpek’e olan sadakati yüzünden gözlerine perde inen Günalp, Köpek’in bir hain olduğunu idrak edebilecek mi? Gıyaseddin ve Mahperi, Köpek’in önlenemez yükselişine mani olabilecekler mi? Ertuğrul ve alpların yokluğunda Kayı Obası’nın akıbeti ne olacak?

Diriliş Ertuğrul Dizisi Konusu

Moğollarla zorlu bir mücadele veren Ertuğrul Bey, kutlu davasının peşinden gidebilmek için kardeşlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Ertuğrul Bey’e inanan Kayılar, bu ayrılığın ardından yollara düştüler. Çetin geçen koşullarda Karacadağ sınırlarına kadar ilerleyen Kayıları burada bambaşka bir dünya bekliyordu. Yeni yurtları onlara farklı bir iklim, farklı topraklar ve farklı insanlar sunacaktı. Ertuğrul Bey, kutlu davasına giden yolda daha güçlü ve daha acımasız düşmanları olacağının farkındaydı. Peki, yeni düşmanlarını alt edebilmek için kılıcının keskinliği yetecek miydi?
Ertuğrul Bey artık başka bir dünyadaydı. Ve bu dünya da at koşturmak daha çok akıl, cesaret ve sabır istiyordu. Karşısına daha güçlü ve daha acımasız olarak çıkan Tapınakçılar, Ertuğrul Bey’i zafer için yeni yöntemler bulmaya zorlayacaktı. Zira Tapınakçıların gizli eli olan Simon bir kılıç darbesiyle öldürülemeyecek kadar zeki ve güçlüydü. Üstelik Simon yalnız da olmayacaktı. Ertuğrul Bey, Simon’a destek olan Müslümanları öğrendiğinde ne yapacaktı? Ertuğrul Bey, kılıçların sustuğu, akıl oyunlarının konuştuğu bir cehennemin içindeydi. Peki, aklı onu bu cehennemin ateşinden koruyabilecek miydi?

Karacadağ etekleri birçok Türkmen Obasına yurt olmuştu. Fakat aslen Tatar olan Çavdaroğlu Obası, aralarında en güçlü olanlarıydı. Bu güçlerini ise başarısızlığa tahammülü olmayan ve obayı demir yumrukla yöneten Candar Bey’den alıyorlardı. İktidarını yıllarca koruyan Candar Bey, en büyük imtihanını evlatlarıyla verecekti. Candar Bey’in büyük oğlu Ural’ın ihtirası obanın kaderini belirleyecekti. Çavdaroğlu ve Kayı Obası arasında yaşanacak gerilimi Candar Bey’in hamleleri durdurabilecek miydi? Ertuğrul Bey, Çavdaroğlu Obasından hiç beklemediği teklifler ve tehditler alacaktı. Peki, Kayılar ve Çavdaroğulları’nın yolu nerede ve nasıl kesişecekti? Ertuğrul’un vereceği her karar hem obanın kadınları hem de beyleri için yeni sonuçlara gebeydi.


Ertuğrul artık obanın beyi olmuştu. Obada yeni sorunlar baş göstermişti. Göç yolunda yorgun düşen Kayılar ülküleri ve nefisleri arasında sıkışıp kalmıştı. Onlar için bu imtihan hiç kolay olmayacaktı. Dışarıda düşmanlarıyla mücadele veren Ertuğrul Bey’i içerde ise yeni sorunlar bekliyordu. Göç yolunda sevdiklerinden ayrı düşen ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kayılar birliklerini koruyabilecekler miydi?

İhanet, ihtiras ve akıl oyunlarıyla yüz yüze gelen Ertuğrul için tek hedef vardı. Bir milletin dirilişine vesile olmak…