Sabotajlara 'kuş yuvalı' önlem

Yangın için teyakkuza geçen Türkiye, karadan ve havadan gücünü artırdı. Helikopterler 39'dan 55'e, uçaklar 3'ten 20'ye, İHA'lar 4'ten 8'e yükseltildi. Olası sabotajlara karşı da ormanlara kameralı kuş yuvaları yerleştirildi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Orman Yangını Hazırlıkları Toplantısı'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Bu yıl özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji izleyeceğiz. Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz" dedi. Toplantıda, havaların ısınmasının orman yangını ihtimalinin artmasına neden olduğunu belirten Bakan Kirişci, koruyucu önlemleri şöyle açıkladı:

MÜCADELE FİLOSU GÜÇLENDİ

39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA da hazırda bekliyor.

Orman teşkilatı başta olmak üzere, jandarma, STK ve gönüllü vatandaşlarımıza yangınlara karşı eğitim verdik. Bu eğitimlere 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 binin üzerinde gönüllü vatandaşımız katıldı. Yeni katılacak 5 bin işçi, 283 mühendis ve 1500 orman muhafaza memuru ile ekiplerimizi daha da güçlendiriyoruz.

Rezerv güç olarak 185 dozer, 12 su tankeri, 25 greyder, 1.913 ekskavatör ve 229 treyler envanterde. Kara gücü ise toplamda 1.350 arazöz, 692 iş makinesi ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirildi.

İHA'larda kullanılan termal kameralar sayesinde yangın çıkma ihtimali olan noktalar önceden tespit ediliyor ve meteorolojiden alınan verilerle müdahale planı hazırlanıyor.

Yangınlara karşı 462 kişilik profesyonel mücadele ORKUT ekipleri kurduk. Özel eğitimden geçen ekip, yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahalede aktif rol oynayacak.

Akıllı yangın gözetleme kuleleri yapay zekayla yangınları uzaktan algılayarak yönetim merkezine aktaracak. Yangın karar sistemi de muhtemel risk altındaki yerleşim yerlerini önceden tespit edecek.

Kuş Yuvası görünümündeki kameralar ağaçlarda uygun yerlere monte ediliyor. Enerjisini güneşten alan sistem 7/24 kayıt yaparak bir merkezden takip edilecek. Böylece olası sabotajların önüne geçilecek.

YANGIN DENETLEME SİSTEMİ

GEÇEN YIL ÇIKAN ORMAN YANGINLARI

HAVA GÜCÜMÜZ

AKILLI GÖZETLEME KULELERİ

KAMERALI KUŞ YUVASI

MOBİL YANGIN YÖNETİM MERKEZİ

4 DEV CHINOOK GÖREV BAŞINDA

Orman yangınlarıyla mücadele için ABD'den sipariş edilen 10 dev helikopterden 4'ü Türkiye'ye ulaştı.

Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere ABD'den 4 "Chinook" tipi helikopter getirildi, kontrolleri tamamlanan 6 helikopter ise yola çıktı. Kaliforniya'da yangınlarda kullanılan söz konusu helikopter, geçen yaz sezonunda Türkiye'de de orman yangınlarıyla mücadelede görev yapmış ve performansı yetkililer tarafından beğenilmişti. Chinook, gövdesine monte edilen 10 ton su kapasiteli "bambi" ismiyle bilinen su sepetleriyle en zorlu arazi şartlarında görev yapabiliyor. Palleri sökülmüş olarak An-124'ten indirilen, biri Model 234 diğeri de Model 107 serisi helikopterler, montaj ve testlerin ardından kullanılacağı noktalara götürülecek.

Chinook tipi helikopterler, geçen yıl Türkiye'nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarında kullanılmış ve yüksek verim alınmıştı.

10 TON SU KAPASİTELİ

Chinook tipi helikopterler, çift motorlu, ağır tonajlı yangın söndürme olarak bilinen, dar alanlarda manevra kabiliyeti ve yüksek hızıyla diğer helikopterlerden ayrılıyor. 10 ton su kapasiteli sepetleriyle en zorlu arazi şartlarında bile kullanılabiliyor. Çorlu Atatürk Havalimanı'na inen 4 helikopterin ardından 6 helikopter de bu hafta teslim edilecek.