Rusya'nın komşuları hava sahalarını kapattılar

Polonya, Çekya ve Bulgaristan, hava sahalarını Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya kapatma kararı aldı.

AA

Moskova'nın Cuma günü Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Çek Cumhuriyeti, Polonya, Bulgaristan ve Birleşik Krallık hava sahalarını Rus uçaklarına kapattı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Bakanlar Kurulu'nun hava sahasını Rus havayollarına kapatmasına yol açacak bir kararın hazırlanması emrini verdim" dedi.

Hükümet sözcüsü Piotr Mueller'e atıfta bulunan TVN24 haber kanalına göre, yasa gece yarısı yürürlüğe girecek.

Başbakan Petr Fiala kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti'nin hava sahasını Rus uçaklarına da kapatmayı planladığını söyledi.

Çek Ulaştırma Bakanlığı, Rus havayollarının gece yarısından itibaren Çek Cumhuriyeti'ne gidiş-dönüş hava trafiğini askıya almak zorunda kalacağını söyledi. Devlete ait Çek demiryolu, mültecileri almak için Polonya-Ukrayna sınırına iki tren göndereceğini duyurdu.

Ulaştırma bakanlığı Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın Rus havayolları tarafından işletilen ülkeye uçuşları yasaklayacağını ve Cumartesi gününden itibaren tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapatacağını söyledi.

Bakanlık, hareketin askeri çatışmanın tırmanmasının bir sonucu ve Ukrayna ile dayanışmanın bir işareti olduğunu söyledi.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps Cuma günü bir tweet'te, hiçbir Rus özel jetinin İngiltere hava sahasında uçamayacağını veya hemen iniş yapamayacağını söyledi.

Shapps, "Putin'in eylemleri yasa dışı ve Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığından faydalanan herkes burada hoş karşılanmıyor. Hiçbir Rus özel jetinin Birleşik Krallık hava sahasında uçamaması veya iniş yapmasın diye Birleşik Krallık'taki yasağımızı güçlendirdim – hemen geçerli olacak" dedi.

Shapps'ın bu hamlesi, Londra'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak Rus bayraklı havayolu Aeroflot'un uçuşlarını yasaklamasının ardından, Rusya'nın İngiliz havayollarının havaalanlarına inmesini veya hava sahasını geçmesini yasaklamasının ardından geldi.