Rusya’nın gazı kesmesi bize yarar

Türkiye, çevre ülkelerle enerji konusunda işbirliklerini artırıyor. Uzmanlar, Rusya’dan alınan gazın piyasanın çok üzerinde olduğunu belirterek, alternatif pazarlardan daha ucuza alım yapılacağını belirtiyorlar.

Rusya ile yaşanan siyasi gerilim sonrası Türkiye enerji ihtiyacında alternatif pazarları değerlendirmeye aldı.

Katar ile LNG konusunda yeni bir anlaşmaya imza atan Türkiye, Azerbaycan ile de enerji konusunda işbirliğini güçlendirmeyi planlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enerji Sistemleri Modelleme Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya ile yaşanan kriz sonrasında başlanan alternatif piyasalar arayışının Türkiye’ye ekonomik ve jeostratejik önem kazandırdığını söyledi.

Vaktiyle yapılan pahalı doğalgaz anlaşmaları ve depolama alanı inşa edilmemesi nedeniyle Türkiye’nin zarar ettiğini belirten Prof. Kumbaroğlu, Türkiye’nin şu anda doğalgazı Rusya’dan bin metreküpü 410 dolara, İran’dan ise 480 dolara aldığını ancak bu rakamın uluslararası spot piyasada 250 dolar civarında olduğunu söyledi. Kumbaroğlu, Türkiye-Katar arasındaki anlaşmanın 250 doların da altında olabileceğine dikkat çekti.

AVRUPA TÜRKİYE’Yİ DESTEKLER

Katar’ın geçen yıl dünyadaki sıvılaştırılmış gazın üçte birini tek başına sattığını belirten Prof. Kumbaroğlu, 2009-2011 yılları arasında Katar-Suriye-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projelerinin hayata geçirilmek üzere iken Suriye lideri Esad’ın buna karşı çıkması nedeniyle hayata geçirilememesine, sonrasında Irak üzerinden yapılan planınsa DAEŞ nedeniyle yapılamamasına dikkat çekti. Prof. Kumbaroğlu, şunları söyledi: “Aslında Katar doğalgaz boru hattı projesi, Türkiye ve Avrupa’ya uygun fiyattan doğalgaz sağlayacak çok güzel bir proje. Türkiye’de kurulacak bir terminal üzerinden Avrupa’ya gidecek Katar gazı veya boru hattı projesini, AB’de destekler çünkü alternatife ihtiyaçları var.” KAYNAK: STAR