1
Bu hafta Ankara'ya gelecek olan Yerhov, Türkiye-Rusya ilişkileri ve yeni görevine ilişkin Türk basınına değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ve Rusya'nın pek çok çıkarının örtüştüğünü belirten Yerhov, bütün alanlarda ve seviyelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin ve iş birliklerin en yüksek düzeyde geliştiğini kaydetti. Türkiye ve Türk halkı hakkında övgüyle söz eden Yerhov, "Kaderin, beni Türkiye'de çalışmaya yönlendirmesinden dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Mükemmel insanların yaşadığı mükemmel bir ülke. Türk halkı çok iyi, misafirperver, güleryüzlü, gururlu ve şerefli." diye konuştu. "Rusya'nın dış politikasında Türkiye her zaman önemli bir yer edinmiştir." diyen Yerhov, Türkiye'de görevi sırasında taraflar arasındaki ilişkileri artırmak için gayret sarf edeceğini bildirdi.
Türkiye'de büyükelçilik görevinin kendisi için onur ve gurur olduğunu belirten Yerhov, "Maalesef, Ankara'da geçen yıl Aralık'ta trajik bir şekilde hayatını kaybeden değerli büyükelçi Andrey Karlov'dan sonra bu görevi sürdüreceğim. Dışişleri Bakanlığı ve devlet düzeyinde onun Rusya kahramanı olarak anısını yaşatma kararı aldık." ifadesini kullandı.
Ticaret hacminde bir yılda 100 milyar dolara çıkma hedefi Türkiye'de sahillerin Rus vatandaşlarına açık olduğunu ve her yıl 700 bin tur satıldığını aktaran Yerhov, tahminen yıl sonuna kadar Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Rus turistin tatil yapacağını kaydetti. Yerhov, bunun çok önemli bir gösterge olduğunu vurgulayarak, Rus turistlere gereken bütün yardımı yapacaklarını açıkladı. Ankara'da katledilen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un ölümüyle ilgili hukuki süreci takip edeceğini anlatan Yerhov, Rusya'nın bu konudaki yetkili organlarının Türk yetkililer ile iletişim halinde olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Yerhov, Türkiye'de faaliyet gösteren Rus devlet kuruluşları için hem Türkiye'nin hem Rusya'nın ciddi güvenlik önlemleri aldığını da vurguladı. Rusya ve Türkiye arasındaki projelere bayraklık eden TürkAkımı boru hattı ve Akkuyu nükleer santrali dahil ikili ilişkilerde büyük ortak projelere sahip olunduğunu hatırlatan Yerhov, şunları söyledi: "Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ticaret hacminin bir yılda 100 milyar dolara çıkması için hedef koydu. Bu iddialı bir ödev, basit bir ödev değil. Ama mümkün. Bana göre bu hedefe ulaşabilmek için sadece ticari göstergelere değil, ticari-ekonomik iş birliğinin bütününün göstergelerine bakmak lazım."
"Türkiye, Suriye krizinin çözümünde önemli ortağımız"
Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusunda farklı görüşlere sahip olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yerhov, şu görüşlerini paylaştı: "Türkiye, Suriye krizinin çözümünde önemli ortağımız. Bu karşılıklı etkileşimi Astana'daki ve diğer formatlardaki görüşmeler gösteriyor. Türkiye doğrudan çatışma bölgesinde bulunuyor ve Suriye ile 900 kilometreden fazla sınıra sahip. Çatışmasızlık bölgesi, ateşkes ve diğer konularda aktif bir şekilde karşılıklı görüşmelere devam ediyoruz. İki ülkenin devlet başkanları Putin ve Erdoğan birçok kez vurguladı.
Türkiye ve Rusya'nın taban tabana zıt çıkarları yok. Açık bir şekilde dostça diyalogla anlaşmalar ve iş birlikleri yapabiliriz, yapmalıyız. Diyalog sadece yönetimler arasında değil, bütün düzeylerde gerekli." Uluslararası ilişkilerde prensip olarak ortak tek bir düşüncenin bulunamayacağına işaret eden Yerhov, her devletin iç ve dış politikasını gerçekleştirirken kendi çıkarları olduğunu belirterek, "Bu yüzden Suriye konusunda iki ülkenin çok yakın da olsa farklı görüşlere sahip olması normal." dedi. Rusya'da Türk domatesine uygulanan yasakla ilgili mutlaka bir çözüm bulunacağını bildiren Yerhov, Rus turizmin gelişmesi için Türkiye ile tecrübe değişimi yapmak istediklerini ifade etti. -
"Türkiye'de elbette Türkçe konuşmak gerekir"
Türkçe'yi öğrenmek için çaba sarf ettiğini anlatan Yerhov, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sıkıntılı bir konu. İkinci kez öğreniyorum. İstanbul'a ilk defa çalışmaya gittiğimde öğrenmeye başladım, fakat olmadı. Türkçe'de fiil sistemi çok zor. Şimdi tekrar bunun üzerinde çalışıyorum. İnşallah er ya da geç üstesinden geleceğim. Kusurumu kabul ediyorum, ama uğraşacağım. Diğer dillerde problemim yok. Fakat Türkiye'de elbette Türkçe konuşmak gerekir." - Yeni Büyükelçi Yerhov kimdir? 1960'da doğan Yerhov, Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Dışişleri Bakanlığı'nda 1983'te göreve başlayan Yerhov, 2009'dan itibaren 6 yıl boyunca İstanbul'da Rusya Başkonsolosu olarak çalıştı. Yerhov, 2015'ten bu yana dünyadaki krizleri takip eden ve tehlikeli bölgelerde yaşayan Rus vatandaşlarının güvenliği ve gerektiğinde tahliyesiyle ilgilenen Dışişleri Bakanlığı'nın Kriz Durum Merkezi'nin Müdürlüğü'nü yapıyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 19 Haziran 2017 tarihli kararnamesi ile Türkiye'ye büyükelçi olarak atanan Yerhov, Arapça, İngilizce ve Fransızca biliyor.
AA