Rusya'dan Kilyos'ta gizemli çalışma! 35 kontrollü patlama yaptılar

İstanbul Kilyos açıklarında batan Rus gemisi RFS Liman’ın enkazı için Rusya’nın gönderdiği 6 gemilik filo çalışmalarını tamamladı. Rus donanmasının gemiye 50’den fazla dalış ile 35 kontrollü patlatma yaptığı öğrenildi.

1

Rusya, 27 Nisan’da yoğun sis nedeniyle Togo bayraklı M/V Youzarsif adlı gemiyle çarpıştıktan sonra batan istihbarat gemisi RFS Liman’ın üzerindeki çalışmaları 14 günde tamamladı. 29 Nisan’da İstanbul Kilyos açıklarına RFS Seliger sualtı araştırma gemisinin gelmesiyle başlayan çalışmalara, römorkör RFS SB-739, arama kurtarma gemisi RFS Epron-83, şamandıra gemisi RFS Kıl-158, hücumbot RFS Burya ve istihbarat gemisi RFS Rpiazove-201 de katılmıştı.

ÇANLA 50 DALIŞ

Kilyos’tan 17 mil açıkta süren çalışmalar için Rusya, Türkiye’ye sadece bilgi verirken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Türk denizcilerden bölgenin 5 mil yarıçaplı mesafesinde dikkatli olmasını resmi yazıyla istemişti.

Uluslararası sularda gerçekleşen operasyonlarda 90 metre derinlikte yatan gemi için askeri dalgıçların 40-50 dalış yaptığı öğrenildi. Tam donanımlı RFS Seliger’de görevli 9 donanma dalgıcının yaptığı dalışlarda patlayıcı madde de kullandığı belirlendi. Gemiye dalış çanı kullanarak inen dalgıçların 30’un üzerinde kontrollü patlatma gerçekleştirmesi dikkat çekti.

7 Mayıs 2017 tarihinde çalışmalarını tamamlayan Rus filosu, sahada RFS Priazove istihbarat gemisini nöbetçi bırakarak bölgeden ayrıldı.

GÖRÜNTÜLER TİCARET GEMİLERİNDEN

Türk karasuları dışında olduğu için Rusya’nın yardım almadan yürüttüğü çalışmaların görüntülerine Milliyet ulaştı. İstanbul-Köstence (Romanya) arasındaki yoğun deniz ticaret yolunun üzerindeki rotada süren çalışmalar kuru yük gemilerinden görüntülendi.

"İNSANSIZ HAVA YA DA DENİZ ARAÇLARI"

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan 1. Sınıf Dalgıç ve Derin Su Dalış Amiri Assubay (E) Mehmet Çavdarlar, “Ortam dinlemesi ve ses kaydı yapabilen cihazlar olduğu gibi, insansız hava ya da deniz araçları da geminin bölmelerinde bulunabilir. Bence dalgıçlar bu işi yaptı” değerlendirmesini yaptı. Uzman donanma dalgıcı Çavdarlar, “Kapalı bölmeye yapılan dalışlar ayrı bir risk taşır. Geminin kaporta ve bölmelerinden geçerek cihazların çıkartılması uzun zaman alacağından, ekipmanları çıkartmak için gemi güvertesinde patlayıcı kullanarak kompartıman açmış olabilirler. 90 metre derinliği düşünürsek imhayı tercih edebilirler” dedi. KAYNAK: MİLLİYET