Rusya-Ukrayna, İsrail-Gazze, Kuzey-Güney Kore... 3. Dünya Savaşı'nın hangi aşamasındayız?

Ukrayna'daki savaştan Gazze'deki savaşa, Güney Çin Denizi'nden Tayvan Boğazı'na ve Kore'deki gerilimlere kadar dünyada bölgesel çatışmalar devam ediyor. Ülkeler bu çatışmalara ya savaşan taraf olarak ya da vekil rollerinde katılıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail'in Gazze'deki soykırımı dışında, diğer bölgesel sıcak noktalar henüz tam anlamıyla çatışmalara dönüşmedi. Bu gerilimler savaşa dönüşürse en büyük iki süper güç olarak nitelenen Çin ve ABD karşı karşıya gelebilir. Bu da asıl 3. Dünya Savaşı'nın başlaması demek.

aksam.com.tr

Eren TAŞAR

Dünya üzerindeki birçok noktada ülkeler arasındaki çatışmalar devam ediyor. Kötü haber şu ki, bu çatışmalar, arabuluculuk çabalarına rağmen gün geçtikçe artıyor. İşte dünyada son yıllarda yaşanan savaşlar ve gerilimler...

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Avrupa'yı da yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna Savaşı iki yıldır aralıksız sürüyor. Kiev'in direnişi, ABD'nin ve birçok Avrupa ülkesinin desteğiyle devam ediyor. Diğer taraftan Çin de Rusya'ya yardım sağlıyor ve bu da zaten yıpranmış olan Çin-ABD ilişkilerini daha da kötüleştiriyor. Güney Çin Denizi'nde ve Tayvan Boğazı yakınında, Çin ve ABD donanmaları çatışmaya giderek yaklaşıyor. Bu iki ülkenin karşı karşıya gelmesi demek aynı zamanda 3. Dünya Savaşı'nın resmen başlaması anlamına geliyor.

İSRAİL'İN GAZZE'DE SOYKIRIMI

Bu arada İsrail'in Gazze'ye saldırısı da devam ediyor ve Ortadoğu'yu daha geniş bir savaşın eşiğine getiriyor. İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısı ilk kez Tahran'ın doğrudan misilleme yapmasına yol açtı. İsrail, İran'a füze saldırısıyla karşılık verdi; bu, bölgede artık çok daha büyük bir gerilime yol açabilir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de ateşkes ilan edilmesi yönünde ABD'nin sunduğu teklifi kabul etti. Ancak İsrail karara uymayarak Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ediyor. İsrail'in bu tutumu yakın gelecekte bölgede barışın sağlanmasını da zora sokuyor.

İsrail'e baskı barışın kapısını aralar... Gazze için yoğun diplomasi

AFRİKA'DAKİ İÇ KARIŞIKLIKLAR

Afrika'da da durum pek iç açıcı değil. İklim değişikliği ve bunun sonucunda ortaya çıkan yerinden edilmeler nedeniyle kötüleşen çatışmalar, Afrika vatandaşlarının Avrupa'da kendilerine sığınma yeri aramasına neden oluyor. Etiyopya, Somali ve Sudan gibi ülkelerde federal düzenlemeler neredeyse çöktü. Bu da iç çatışmaların büyümesine yol açıyor.

GÜNEY VE KUZEY KORE GERİLİMİ

Kore Savaşı'nın 1953'te ateşkesle sona ermesinden bu yana, iki ülke birbirinden tamamen kopmuş durumda. Teknik olarak hala savaşta olan iki Kore arasındaki balon kavgası da onlarca yıldır sürüyor. Son olarak da 29 Mayıs'ta ve 2 Haziran'da Kuzey Kore, Güney Kore'ye yine çöp dolu 870'ten fazla balon gönderdi. Bu da iki Kore arasında gerilimin yeniden tırmanmasına neden oldu.

İki ülke arasında sıcak gelişme! Askerler sınırı geçti

SIRBİSTAN, KOSOVA GERGİNLİĞİ

Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilişkilendirilen Sırbistan - Kosova gerginliği geçtiğimiz yıllarda dünya gündeminde öne çıktı.

Ancak bölgede söylemler sertleşse de büyük ölçekte bir sıcak çatışma gerçekleşmedi.

ERMENİSTAN'IN DAĞLIK KARABAĞ'I İŞGALİ

Dağlık Karabağ, iki ülke arasında yaşanan uzun süreli çatışmaların ardından, geçen sene Azerbaycan'ın kontrolüne geçmişti. Bölgede yaşayan on binlerce Ermeni, Ermenistan'a göç etmişti. Ardından da sürdürülen müzakereler sonucunda iki ülke arasında ateşkes sağlandı.

İki ülke lideri de daha önce yaptıkları açıklamalarda iki ülke arasında yapılacak bir barış anlaşmasının geçen yılın sonuna kadar imzalanabileceğini söylemişti, ancak uluslararası arabuluculukla yürütülen barış görüşmelerinde bir ilerleme sağlanamadı. Bölgede zaman zaman büyük ölçekte olmasa da çatışmalar yaşanıyor.