‘Ruhsatsıza hapis' akan kanı durdurdu! Adana sakinliğe alışıyor

Türkiye'de ilk kez Adana'da hayata geçirilen ruhsatsız silahla yakalananlara 1 ay hapis cezası uygulaması başarılı oldu. 140 günde cinayet oranı yüzde 70, silahla yaralama vakaları da yüzde 44 azaldı.

SONER KAN

Adana'da bireysel silahlanmanın önüne geçilebilmesi için polis ve savcılık ortak bir karar aldı; Türkiye'de bir ilke imza atıldı. 23 Ekim'den itibaren kentte ruhsatsız tabanca ya da kurusıkıdan dönüştürülen silahla yakalananlar para cezası yerine doğrudan cezaevine gönderiliyor; bir ay tutuklu kalıyor.

Adana İl Asayiş ve Güvenlik Toplantısı'na başkanlık eden Vali Yavuz Selim Köşger, uygulamanın sonuçlarını paylaştı. Vali Köşger, 23 Ekim öncesi 140 günlük süreçte ateşli silah kullanılarak 47 cinayet işlendiğini; 23 Ekim'den sonraki 140 günde ise cinayet oranının yüzde 70.21 düşüşle 14'e gerilediğini söyledi. Ruhsatsız tabancaya hapis uygulaması, silahlı yaralama olaylarını da yüzde 44.71 oranında düşürdü; daha önce 140 günde 407 kez saldırı gerçekleşirken, 23 Ekim sonrası bu rakam 225'te kaldı. Köşger, "Tüm bu rakamlar, cezaların caydırıcılığının ne kadar da önemli olduğu gösteriyor" yorumunu yaptı. Vali Köşger, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının da yakından takip ettiği uygulamanın tüm ülkede hayata geçirilebileceğini söyledi.

33 CAN KURTULDU

140 günlük uygulama sayesinde 33 cinayetin engellendiğini belirten Vali Köşger, şöyle konuştu: "İnsanlar, belinde silah taşımadığı zaman daha az kavga ediyor; daha az cinayet işliyor, daha az yaralanmalara sebebiyet veriyor. Bu uygulamalar, Adana'yı rehabilite edecek. Burada bir 'Texas' ya da çete şehri imajına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.