Tekne Faciası: Rohingya'lar battı!

Güneydoğu Asya'da özellikle Myanmar'ın Arakan Eyaleti'nde yaşayan Rohingya'lar, tekne ile göç ettikleri sıra hayatını kaybetti. Şu ana kadar 20'den fazla ölü bulundu ve hala kayıp olan kişiler aranıyor.

https://www.aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin BBC'dan aktardıklarna göre, her yıl binlerce Rohingya, Malezya veya Endonezya'ya tehlikeli deniz yolculuğuna çıkıyor. Myanmar'daki zulümden ve Bangladeş'teki kalabalık mülteci kamplarından kaçıyorlar. Bu hafta hayatını kaybedenler arasında 13 kadın, 10 erkek vardı. Hepsi Rohingya Müslümanıydı.

Rohingya Müslümanları, çoğunlukla Budist olan Myanmar'da etnik bir azınlıktır. Birçoğu 2017'de Myanmar askeri tarafından başlatılan soykırım kampanyasından kaçmak için Bangladeş'e kaçtı. Myanmar'da kalanlar da 2021'deki askeri darbeden bu yana kaçmaya çalışıyor.

Kazadan sağ kurturulan mülteciler, Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarında büyük bir dalga tarafından vurulduklarını anlatıyor.

Yolcular, Malezya'ya gitmek için kişi başına yaklaşık 4,000 dolar ödeme yaptıkları kaçakçıların botlarını terk ettiğini söylüyor. Kurbanların cesetleri diğer tekneler tarafından alındı veya kıyıya vurdu.

Ağzına kadar dolu balıkçı tekneleriyle yapılan uzun Andaman Denizi yolculuğu her zaman tehlikelidir, ancak özellikle bu yılın bu zamanlarında, muson fırtına sezonunun zirvesinde daha da tehlikelidir.

Çoğu Rohingya, Ekim ile Mayıs ayları arasında geçmeye çalışıyordu.

Zor şartlarda yaşamak zorunda kalan Rohingyalar, ya kötü kamplarda Bangladeş sınırında mülteci olarak ya da Myanmar'da uygulanan ayrımcılık ve kısıtlamalar nedeniyle bu riski göze alıyorlar.