'Roblox' utanma duygusunu yok ediyor... Psikologlar aileleri uyardı

Roblox isimli oyun platformuna karşı aileleri uyaran uzmanlar, “Şiddet ve cinsellik içerikli çevrim içi oyunlar, utanma ve suçluluk duygusunu ortadan kaldırarak, psikolojik sağlığı tehdit edebilir” dedi.

AA

Psikiyatrist Prof. Dr. Abdülkadir Çelik, teknolojinin getirdikleri olduğu kadar kaybettirdiği bazı şeyleri barındırabildiğini ifade ederek, "Denetlenmesindeki zorluklardan dolayı en fazla da çocuklar üzerinde bir tehdit oluşturuyor" dedi. Denetimin aileden başlaması gerektiğine dikkat çeken Çelik, "ABD'de 8-12 yaş arasındaki çocukların dörtte üçü uygunsuz içerikleri izliyor. Kimi zaman çalışan anne baba çocuklarını telefon ve internet ile oyalamaya çalışıyor, çocuklar belki anne babayı rahatsız etmiyorlar ancak çocuğun teknolojiye bağımlı hale gelmesi kolaylaşıyor" dedi.

KISITLAMA DOĞRU KARAR

Sanal oyunların gerçeklik duygusunu ortadan kaldırdığına vurgu yapan Çelik, "O yaşlar için uygun olmayan cinsellikle ilgili bir şey olduğu zaman utanma veya suçluluk da ortadan kalkabilir. 'Yasaklama' ilk bakışta kötü gibi gelebilir fakat bazı şeylerin sınırlanması daha doğru olur. 'Yasak' kelimesi daha cazip bir kelime olduğu için 'sınırlama' kelimesini kullanmakta fayda vardır" diye konuştu.

OYUN BAĞIMLISI OLDULAR

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Üyesi uzman Dr. Önder Küçük de geçen yıl yayımlanan bir araştırmaya göre, 2 yaş üstü çocukların yüzde 90'ından fazlasının video oyunu oynadığını ve 8-17 yaş arasındaki çocuklar günde ortalama 1,5-2 saatlerini video oyunu oynamakla geçirdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Önder, "Özellikle cinsellik barındıran bu tür içerikler, çocukların sağlıksız bir cinsellik algısı geliştirmelerine sebep olabilir ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilir, psikolojik sağlıklarını tehdit edebilir" uyarısında bulundu.

'EVLATLARIMIZI DİJİTAL FAŞİZMDEN KORUMALIYIZ'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, oyun platformu Roblox'un ve sosyal medya platformu Instagram'ın Türkiye'de erişime kapatılmasına ilişkin, "Dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur" ifadelerini kullandı. Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, dijital çağda, çocukların güvenliği ve sağlıklı gelişiminin her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını, okulların, öğretmenlerin ve eğitim öğretim ortamlarının yanında bilhassa sosyal medya mecralarının da çocukların gelişiminde etkili olduğunu belirtti. Bakanlık olarak çocukların dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler aldıklarını belirten Tekin, "Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz" dedi.