İlk etapta 2022 yılının Ocak ayında yapılması planlanan ve daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge halkına verdiği müjde ile çalışmalar iki katına çıkartılarak açılışı 2020 yılının Ekim ayına çekilen Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışı için geri sayım başladı. Bölge halkını heyecanlandıran ve bölgeye gelen turist sayısına doğrudan etki etmesi düşünülen Rize Artvin havalimanında 2 gemi, ortalama 200 kamyon olmak üzere 300’e yakın iş makinası gece gündüz çalışırken, 600 kişilik personel grubu da açılışın verilen tarihte gerçekleşebilmesi için görev yapıyor.
ÜST YAPI ÇALIŞMALARI İÇİN DOLGUNUN BİTMESİ BEKLENMEYECEK
Yüzde 95’ini dolgu oluşturan Rize-Artvin Havalimanı’nda üst yapı çalışmaları için ise dolgunun bitmesi beklenmeyecek. Terminal binası gibi üst yapıyı oluşturan binaların ihalesi için Ulaştırma Bakanlığı tarafından çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getiren Rize Valisi Kemal Çeber, ihalenin Eylül ayı sonunda veya Ekim ayı başında yapılacağını söyledi.
“BU ÇALIŞMALAR ŞİRKETLERİN ULUSLARARASI REFERANSIDIR”
Rize-Artvin havalimanı gibi büyük projelerin uluslararası arenada Türk şirketlerinin bir referansı olduğunu dile getiren Çeber “Mimar Sinan der ya ‘Çıraklık eserim, kalfalık eserim, ustalık eserim’ burası da gerçekten öyle ustalık eseri ve referans projelerimiz bunlar. Bu nedenle Türk firmaları uluslararası alanda havalimanları, otoyollar, büyük viyadükler, alışveriş merkezlerini artık dünyanın her tarafında yapıyor. Bu şantiyeler, bu tip çalışmalar uluslararası yerlerde takip edilen, çok ciddi mühendislik alanlarıdır” şeklinde konuştu.
“HAVALİMANIYLA TURİST SAYISI DAHA DA ARTACAK”
Doğu Karadeniz’in iklim şartları nedeniyle aksayan uçak seferleri için Rize-Artvin Havalimanı’nın bir alternatif olabileceğini de ifade eden Çeber “Rize-Artvin Havalimanı bölge turizmini çok ve direk etkileyecek. Şuanda bizim ortalama yıllık turizm amaçlı ziyaretçimiz son 2-3 yıldır 1 milyonlara dayandı. Bu 2012’lerde 250 binlerde olan ziyaretçi sayımız 7-8 yılda artarak 1 milyonlara geldi. Bugünde 800 binleri geçtik. Yıl sonunda yine 1.2 milyon civarında olacağımızı düşünüyoruz. Tabi havalimanı yapıldıktan sonra bun çok daha artacağını görüyoruz. Bu bir tahmin değil net bir görüntü. Doğu Karadeniz havzamızda Trabzon havalimanımız dışında Rize Havalimanı tamamlandığında Trabzon’un yükünü hafifletecek. Bugünlerde sivil havacılık ve Türk Hava Yolları’na en çok serzeniş giden konu; Trabzon’a giden uçak sayısı ve uçak fiyatlarıdır. Çok yoğun bir talep var. Rize bu anlamda yükü alacak. Bizim yöremize has iklim özellikleri var çok sık yağmur, sis, hava ulaşımını etkileyen nedenler var. Rize o anlamda da bir alternatif olacak. Sahip olduğu 3 bin metrelik pist uzunluğu ile dünyada en geniş gövdeli uçakların inebileceği bir havaalanı olacak. Her uçak inebilecek” diye konuştu.
"TERMİNAL BİNALARI İHALEYE ÇIKIYOR"
Dolgu işi tamamlanmadan üst yapı için ihale sürecinin başladığını ve Eylül ayının sonunda ihaleye çıkacağını dile getiren Çeber “Havaalanı işimizin yüzde 95’i dolgu işi, yüzde 5’i üst yapı işi. Üst yapının ihalesi bu ayın sonu, olmadı Ekim ayının başında yapılıyor. Terminal binalarının ihalesi bu ayın sonunda yapılıyor” bilgisini paylaştı.
İHA