Riskleri azaltacak fay yasası geliyor

Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı. Yaşanan asrın felaketinin ardından fay yasası gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde inşa edilecek olan yapılarla ilgili fay yasasının ön planda olduğunu belirtti ve ayrıntıları açıkladı. Peki fay yasası nedir? İşte tüm detaylar...

Yeni Şafak

Fay yasası hakkında ayrıntılar merak edilmeye başladı. Deprem bölgesinde yeniden inşa edilecek binalarla ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, binaların fay hattına 500-600 metre uzaklıkta yapılacağını açıkladı.

FAY YASASI NEDİR?

Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen kentlerde, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen 'Fay Yasası' ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.

BAKAN KURUM'DAN FAY YASASI AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yapılacak yeni konutların fay hattına mesafesine yönelik bir soruya şu şekilde yanıt verdi;

"Şu an 'fay yasası' ile ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız"

YAPILAŞMAYA FAY AYARI

Yasa taslağında, fayların yaşı ve deprem üretme aralığına bağlı olarak yerleşim alanlarının seçilmesi ve yapılaşmaya kapatılacak bölgelerin belirlenmesi, yapılaşmanın fayların geçtiği yerlerden 500 metre ötede başlatılması gibi düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.

FAYLAR İMAR PLANINDA

Taslağa göre, fay haritaları imar planlarına işlenecek. Deprem riski yüksek bölgelerde inşaatlar için standartlar getirilecek. Deprem riski yüksek yerleşimlerde kat sınırlaması uygulanacak. Zemine göre kat sayısı uygulamasına geçilecek. Fay hatları üzerinden bina tespiti de yapılarak kentsel dönüşümde öncelikli alanlar belirlenebilecek.