Reuters'tan NATO'ya sabotaj

İsveç'in NATO üyeliği sürecine terör örgütü yandaşları ve faşist siyasetçiler eliyle yapılan sabotajlara İngiliz haber ajansı Reuters'in skandal yayını da eklendi.

İsveç'in NATO'ya üyelik süreci PKK gösterileri ve Kur'an'a yönelik saldırılarla sabote edilirken bu kez Reuters, NATO zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ailesini hedefe koyan yalan habere imza attı.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya geçen yıl haziran ayında Türkiye'nin NATO üyeliklerini onaylaması için terörle mücadele konusunda protokole imza atmışlardı.

Reuters haber ajansının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesini hedef aldığı sahtecilik içeren yayınlara Ankara'dan art arda sert tepkiler gelirken, söz konusu yalan ve iftiraların Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili politikasına yönelik sabotajların arkasından gelmesi dikkat çekti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği için üç ülke Haziran 2022'de mutabakat muhtırası yayınlarken bu tarihten itibaren süreç sürekli olarak sabote edildi. PKK yandaşları ve faşist siyasetçiler eliyle yürütülen sabotajlara bu kez Reuters'in derin sahtecilik içeren haberi eklendi.

SİCİLİNE KARA LEKE

Reuters haber ajansının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesini hedef aldığı haberle ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Yayınlanan sözde haber, Reuters'in siciline kara bir leke olarak kazınmıştır" dedi. Sözde haberin siyasi amaca yönelik olduğunu vurgulayan Çelik şunları söyledi:

SİYASİ AMACA DÖNÜK

"Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a ve ailesine dönük kirli saldırıların bir yenisine Reuters haber ajansı imza atmış. Masa başında hazırlanmış ve siyasi bir amaca dönük mesnetsiz iddialar ile dolu bu sözde haberi nedeniyle Reuters haber ajansını ve sorumsuz yönetimini şiddetle kınıyoruz. Reuters, temel basın-yayın ilkelerine riayet etmeksizin yayınladığı bu kirli metin ile gazetecilik örtüsü altında siyasi amaçlı bir kara propaganda üretmiştir."

NATO ZİRVESİ ÖNCESİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yayının NATO zirvesi öncesi yapıldığının altını çizerek "Manipülasyon ve yalan haber yapan Reuters haber ajansını kınıyorum. Herkes bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti uluslararası hukuk çerçevesinde milli menfaatleri ile hareket eder" dedi.

İŞTE SABOTAJ EYLEMLERİ

11 Ocak 2023

Bir grup terör örgütü PKK yandaşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maketi Stockholm Belediyesi binası önünde ters astı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da "Eylemin İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim" dedi.

21 Ocak 2023

Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. İsveç polisi eyleme müdahale etmedi çevrede güvenlik önlemleri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin büyükelçiliği önünde böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin üyelik konusunda bizden bir hayırhahlık bekleyemeyecekleri açıktır" dedi. Şubatta yapılması planlanan Türkiye, İsveç, Finlandiya arasındaki üçlü mekanizma toplantısı ertelendi. Diplomatik çabaların ardından toplantı 9 Mart günü yapılabildi.

29 Mayıs 2023

Terör örgütü yandaşları PKK amblemlerini İsveç Parlamentosu'na yansıttı.

4 Haziran 2023

PKK yandaşları ellerinde örgüt paçavraları ve Öcalan'ın fotoğraflarıyla yürüyüş yaptı. İsveç'i Türkiye'ye boyun eğmekle suçlayıp, terör yasasının iptalini talep etti. Erdoğan Azerbaycan ziyareti dönüşü, İsveç'teki terör eylemlerini hatırlatıp, "Bu anayasa, yasa değil terörle mücadele işi. Bu hallolmadıkça bizden NATO zirvesinde farklı bir tavır beklemeyin" dedi.

26 Haziran 2023

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 11-12 Temmuz'daki zirve öncesi üç ülkenin toplantı yapacağını duyurdu. Aynı saatlerde İngiliz haber ajansı Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlunu hedef alan karanlık bir haber yayınladı.

MASA BAŞINDA HAZIRLANDIĞI BELLİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "NATO zirvesi öncesi Türkiye'nin ilkeli tutumuna karşı masa başında hazırlandığı apaçık belli, gerçek dışı bir haberi yayınlayan Reuters'i kınıyorum. Yalan ve iftiralarla bezenmiş bu haberlerin hangi merkezler tarafından kurgulandığını çok iyi biliyoruz" dedi.

TÜRKMEDYA: ABONELİĞİ İPTAL ETTİK

AKŞAM'ın bünyesinde yer aldığı TürkMedya, Reuters'in yalan ve iftiralarla dolu sözde haberi nedeniyle "Reuters Haber Ajansı ile olan sözleşmemiz feshedilmiştir" açıklamasında bulundu. Sosyal medyada yapılan duyuruya sosyal medya kullanıcılarından da destek geldi. Yapılan paylaşımlarda "En güzel cevap budur", "Helal olsun", "Onur duyduk" ifadelerine yer verildi. Albayrak medya grubu da aboneliklerini iptal ettiklerini duyurdu.

SAVCILIK PKK'LININ İADESİNİ TALEP ETTİ

İsveç'te Savcı Hans Ihrman, terör örgütü PKK/YPG için haraç toplamaktan yargılanan bir kişi için 5 yıl hapis cezası isterken, cezasını çektikten sonra Türkiye'ye iadesini talep etti. İsveç devlet radyosu haraç toplayan bir zanlının "teröre finansman sağlamak", "gasp teşebbüsü" ve "silahlı saldırı" suçlarından yargılanmasına devam edildiğini duyurdu. Savcı, "PKK, İsveç'te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Zanlının PKK adına hareket ettiğine dair kuvvetli deliller var" ifadelerini kullandı.