Rektör Karakoç: “Üniversitemiz kurulacak güneş enerjisi santralleriyle elektrik giderinde yüzde 55 tasarruf edilecek”

Dicle Üniversitesi, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma kararı aldı. Üniversiteye ait 5 adet taşınmazın kiralanması ve taşınmaz üzerinde toplam 12 bin 900 kWe kapasitesinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması, işletilmesi ve İdareye devir edilmesi işi ihalesi sözleşmesi Dicle Üniversitesi ile GESSAN firması arasındaki sözleşme imzalandı. Rektör Mehmet Karakoç: “Üniversitemiz kurulacak güneş enerjisi santralleriyle elektrik giderinde yüzde 55 tasarruf edilecek” dedi.

AKŞAM

ŞEYHMUS ÇAKAN

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan, günümüzde her geçen gün elektriğe olan ihtiyacın arttığını, artan ihtiyacın 0 atık ve sürdürülebilir temiz çevre anlayışına uygun olarak fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesinin oldukça değerli olduğunu söyledi. Turan, "Bugün, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığımız bu yatırım, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir mihenk taşıdır. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bu proje, sadece Üniversitemiz için değil, aynı zamanda ülkemizin sürdürülebilir enerji hedefleri için de büyük bir adımdır" dedi.

Diyarbakır Vali Yardımcı Ömer Coşkun, Diyarbakır'ın sanayi potansiyelinin büyük olduğunu ve gelişimi için büyük avantaj olduğunu vurguladı. Elektrik enerjisinin bölgede güneş enerjisinden istifade edecek büyük bir alana sahip olduğunu ve Dicle Üniversitesi'nin bu enerji kapsamında gösterdiği adımın gurur verici olduğunu söyleyen Coşkun, "Enerji bağımsızlığını sağladığımız sürece ülkemizin ekonomisine de katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Üniversiteye katkı sunacak projeleri titizlikle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Karakoç, "Gerçekleştirilecek yatırım ile birlikte bu santral Türkiye'de mevcut kurulu GES Santralleri içerisinde 29. sırada yer alacaktır. Üniversiteler arasında ise 1. Sırada yerini alacaktır. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak yolunda ciddi bir yatırım olacaktır" diye belirtti. Karakoç, güneş enerji sistemi ile 20.000.000 kWsa gücünde elektrik üreterek Üniversitemizin yaklaşık yüzde 55 civarında elektrik faturasında tasarrufa gideceğini şunları söyledi:

"Bu sadece Üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak. Aslında bu proje sadece mali yönüyle değerlendirilmemeli. Üniversitemiz çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite kampüsü olma yolunda önemli bir adım da atmış olacak. Üniversitemiz kurulacak güneş enerjisi santralleri sayesinde Üniversitenin elektrik giderinde yüzde 55 tasarruf edilecek."