'Rehavete kapılmayın, burada yatmayın'

Son 4 günde artan vakalar üzerine salgınla mücadelede en ağır yükü çeken yoğun bakım servislerinden rehavet uyarısı geldi: “Kimse rehavete kapılmasın. Yoğun bakımların rahatlaması bu hastalığın azaldığı anlamına gelmez.”

Koronavirüsle mücadelede ön safta yer alan yoğun bakım çalışanları, son günlerde azalan vaka sayısının yeniden artmaması için “rehavete kapılmayın” uyarısında bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesinde görevli sağlık çalışanları, son 10 aylık sürede 427’si yoğun bakım olmak üzere toplam 2 bin Kovid-19 hastasını sağlığına kavuşturdu. Kovid-19’a karşı ilk aşıları yapılan sağlık çalışanları, sokağa çıkma kısıtlamaları ve diğer tedbirlere bağlı düşen vaka sayılarından memnun. Birkaç ay öncesine göre kısmen sakinlik yaşanan serviste sağlık çalışanlarının en büyük korkusu ise rehavet sonucu vaka sayısının yeniden artması.

YÖNÜNÜ HENÜZ BİLMİYORUZ

DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekim Vekili Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü, “Son günlerde vaka sayılarının azalmasıyla vatandaşlarımızda rahatlama görüyoruz” diyerek şu uyarılarda bulundu: “Aşılar yapılmaya başlandı ama bu hastalığın bulaşmasını önlemiyor. Kimse rahatlamasın, bu hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngöremiyoruz. Yoğun bakımlardaki hasta sayısının azalması bu hastalığın azaldığı anlamına gelmez.”

AŞININ 2 AY SÜRESİ VAR

Kovid-19 yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Ali Necati Gökmen de kendisinin de Kovid-19 tedavisi gördüğünü aktararak, “Hastalıktan korunma amaçlı aşı bile olunsa sonucun görülmesi için 2 ay bekleme süresi var. Vatandaşlarımız bu hastalıktan korunmak için mutlaka kurallara uymalı. Hastaların yoğun bakımda ne sıkıntılar yaşadığını en iyi bizler görüyoruz” dedi. 

TABLO VATANDAŞA BAĞLI 

Yoğun bakım hemşiresi Selin Akkuş “Hastalarımız iyileşmek için büyük mücadele veriyor” diyerek şöyle konuştu: “Vatandaşlar tedbirlere uyunca hastalığın bir nebze de olsa kontrol altına alındığını gördüm ve rahatladım. Son günlerde yoğun bakımdaki hasta sayısı azaldı. Bu aldatıcı olmasın. Virüs sürekli değişiyor. Tedbirlere uymazsak hasta sayımız artacak. Yoğun bakıma yeni bir hasta gelmemesi için dua ediyorum.” 

TEDBİRSİZLİK 3. PİK RİSKİNİ GETİREBİLİR

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz son 4 günde artan vakalara karşı vatandaşları uyardı: “Ülkemizde mutasyonun gözlendiğini biliyoruz. Görülen vaka artışlarında elbette mutasyonun da etkisi olabilir. Bununla ilgili olarak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde araştırmalar devam ediyor. Bazı ülkeler, birinci ve ikinci zirvelerini de bizden önce yaşamışlardı. Biz onların zaman olarak biraz daha gerisinde yaşıyoruz. Türkiye’de bir üçüncü zirve tehlikesiyle karşılaşmamak adına tedbirli davranışları sürdürmek durumundayız. Yarıyıl tatilinde dışarıda bir araya gelme fırsatı yok, her yer kapalı ama insanlarımız evlerde toplanmaya devam ediyor. Vaka artışlarında bunun etkisi olabilir.”