'Rehavet 3. dalgayı getirir'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Taşova, aşılamanın getireceği rehavetin tehlikesine dikkati çekti: “Kuralların ihlali, 3. dalganın oluşmasına neden olabilir.”

14 Ocak'ta başlayan aşılama programında uygulama yapılanların sayısı 2.6 milyonu geçti. Aşılamanın verdiği rehavete ve tedbirlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova'dan 'üçüncü dalga' uyarısı geldi: "Aşılama ve uzun süre izolasyonda kalmanın vermiş olduğu sıkıntı, aşılamanın verdiği rehavet ile kuralların ihmal edilmesi üçüncü dalganın oluşmasına neden olabilir. Aşı olan kişiler de virüsü tekrar alabilir. Aşının sağladığı en önemli avantaj, semptomsuz olarak veya hastalığı çok hafif geçirmenizi sağlamaktır."

TOPLUMUN %2'Sİ AŞILANDI

"Mutasyonun en önemli özelliği çok hızlı, özellikle de gençler arasında yayılıyor olması. O yüzden dikkat etmek lazım. Aşılama sonrası da virüsü tekrar alabilirsiniz. Aşının sağladığı avantaj, semptomsuz olarak veya hastalığı çok hafif geçirmenizi sağlamak. Virüsü almak, yaymak anlamına geliyor. O nedenle aşı olunması, tedbirlerin gevşetilmesi anlamına gelmemeli. Türkiye'de yüzde 2'nin biraz üstünde bir aşılama oranı var; daha çok düşük. Hastalığı alıp da ağır hastalık geçirecek daha çok kişi var. "

Taşova, aşı sonrası pozitif olan ve enfeksiyon geçirenlerin de takip edilmesi gerektiğini söyledi.