Recep ayının 13, 14 ve 15 oruçları ne zaman tutulur? Recep ayı namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

Üç ayların başlamasıyla birlikte, recep ayının 13. 14. ve 15. günleri merak konusu oldu. Nafile ve kaza oruçlarının tutulduğu ve insanların bu aylarda dini konulara daha çok yöneldiği recep ayının 13. 14. ve 15. günlerine yaklaşmış bulunmaktayız. Söz konusu konuya ilişkin ''Recep ayının 13. 14. 15. günü ne zaman 2021! Bugünlerde 30 rekat nasıl kılınır?'' soruların yanıtları araştırılmaya devam ediyor..

Üç aylarla birlikte recep ayı islam dünyasında mübarek kabul edilen ve özel olarak kutlanmaktadır. Ayrıca bu aylar içerisinde yer alan on bir ayın sultanı ramazanın müjdecisi üç ayların başlaması ve recep ayının gelmesiyle birlikte, mübarek recep ayının 13. 14. ve 15. günlerinin ne zamana denk geldiği merak konusu oldu. İşte recep ayı ile ilgili merak edilenler...

RECEP AYININ 13. 14. VE 15. GÜNÜ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Nafile ve kaza oruçlarının tutulduğu, namazlarının kılındığı, insanların dini hayata daha çok yöneldiği recep ayının 13. 14. ve 15. günlerinin 2021'deki tarih bilgisi son günlerde yoğun şekilde araştırılıyor. İşte, 2021 recep ayı hakkında merak edilenler...

Recep ayının 13, 14 ve 15 oruçları olarak bilinen Eyyam-Biyd, aydınlık günler anlamını içerisinde barındırmaktadır. Ayın konumu dolayısıyla gecelerin daha aydınlık olması dolayısıyla bu ismi almıştır.

Üç aylar ve Recep ayı bu yıl 13 Şubat 2021 tarihinde başladı. Dolayısı ile 26 Şubat tarihinde recep ayının 13. günü idrak edilecek.

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak göründüğü ve geceleri her zamankinden daha çok aydınlattığı için bu isim verilmiştir.

Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) ve o günlerde oruç tutmanın senenin tüm günlerini oruçlu geçirmek gibi olduğunu belirtmiştir (İbn Mâce, Sıyâm, 29).

Allah Resûlü, farz olan Ramazan orucundan başka nafile olarak Muharrem (Âşûrâ), Şâban ve Recep aylarında oruç tutmaya özen gösterirdi.

Ancak o, Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçla geçirmemiştir. Allah Resûlü'nün bir ayı "tamamıyla" oruçla geçirdiğine dair rivayetleri de ayın "çoğu" olarak anlamak daha isabetlidir. Peygamberimiz, ayrıca Şevval ayının altı gününde, kamerî ayların "Eyyâm-ı biyz" denilen on üç, on dört ve on beşinci günlerinde ve Zilhicce ayının dokuz gününde oruç tutardı. Ancak muhtemelen sıkıntıya ve hâlsizliğe sebep olabileceği için Zilhicce'nin dokuzuncu gününde Arafat'ta oruç tutmamıştı.

BU YIL HÜZÜNLE İHYA EDİLECEK

Müslümanlara dini hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunan üç aylar, dünyayı saran Kovid-19 nedeniyle bu yıl da hüzünle ihya edilecek.

Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel gecelerin idrak edildiği üç aylarda, oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelinmesi tavsiye ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü'nün "vakithesaplama.diyanet.gov.tr" internet adresinde yer alan bilgiye göre, recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 18 Şubat'ta Regaip Kandili idrak edilecek.

Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili 10 Mart'ta ve ramazanın müjdecisi kabul edilen Berat Kandili'nin 27 Mart'ta idrak edilmesinin ardından, on bir ayın sultanı, huzur ve bereket ayı ramazan 13 Nisan'da başlayacak.

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan 8 Mayıs'ta idrak edilecek ve Müslümanlar 13 Mayıs'ta Ramazan Bayramı'nı karşılayacak.

RECEP AYI NAMAZI NASIL KILINIR?

Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı hürmetine günahlarımın affı için ve dualarımın kabulü için diyerek namaza başlanır.

Allahu Ekber denilip. Subhaneke okunur. Ardından fatiha ve 3 kafirun suresi ve 3 İhlas okunarak 2 rekatlık namaz kılınır. Aynı şekilde sureler okunarak 2 şer rekatlık toplamda 10 rekat namaz kılınır.

Bu şekilde Recep ayının ilk 10 günlük namazı kılınmış olmaktadır. Namazın ardından 11 kez şu dua okunur. La ilahe illallahu vahdehu la şeriyke leh lehül mülkü ve Lehül hamdü yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la yemutu biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir. Duası ara vermeden okunur.

Recep ayının 11.gününden 20.gününe kadar olan arada ikinci on rekatlık namaz kılınır. Aynı şekilde 3 kafirun süresi ve 3 İhlas suresi okunmak suretiyle ikinci on rekatlık Recep ayı namazı da tamamlanır. Namazdan hemen sonra 11 kez şu dua okunur; ilahen vahiden ehaden sameden ferdan vitran hayyen kayyumen daimen ebeda. Duası okunarak dua edilir.

Recep ayının 21.gününden 30.gününe kadar olan sürede üçüncü 10 rekatlık namaz kılınmaktadır. Niyet edilerek 3 kafirun suresi ve 3 İhlas suresinin her rekatta okunmasıyla kılınan 10 rekatlık namazdan sonra şu dua okunmaktadır.

Allahümme la mania lima a teyte vela mutiye lima menate vela raadte lima kadayte velâ mübeddile lima hakemte Vela yenfeu Zel ceddi minkel ceddü. Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel keriymül vehhab, ya vehhabü, ya vehhabü, ya vehhab. Duası okunarak istenilen dua edilmektedir.

RECEP AYI NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Recep ayında birçok nafile namaz kılınması mümkündür. Recep ayı başında ortasında ve sonunda tüm ayı ihya etmiş gibi namaz kılınmak isteniyor ise bu namaz 30 rekatlık bir namaz olmaktadır. Başında 10 ortasında 10 ve sonunda 10 rekat kılınır.

RECEP AYININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Recep ayında birçok fazilet ve fayda bulunmaktadır. Recep ayında edilen dualar daha çabuk kabul edilen dualar arasına girmektedir. Recep ayında verilen sadaka ve okunan Kuranı kerime daha çok sevap verileceği bildirilmiştir.

Hazreti peygamber Recep ayı Allahu Tealanın ayıdır. Şaban ayı benim ayımdır. Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır. Buyurmuştur. Hadislerde birçok kez Recep ayının değerinden ve kıymetinden bahsedilmektedir.

Recep ayını ihya etmek ona yakışır amel etmek isteyen kişiler bu ayın faziletlerini öğrenerek faziletlerinden faydalanmaktadır.

Allahu Teala üç ayları insanların faydalanması ve bu aylarda sevaplarını arttırması ve günahlarından arınması için mübarek aylar olarak belirlemiştir. Üç ayların ilk ayı olan Recep ayına da birçok hayırlar sığdırarak hürmet eden ihya etmeye çalışan veya etmek isteyen kişiler için de kolaylıklar ve bereketler bulundurmuştur.

Recep ayında yoksulluk çekenlere yardım etmek, fakirleri doyurmak, iyilikte bulunmak misli ile karşılık göreceği bildirilmektedir.

Recep ayında Allah için yapılan küçük bir iyilik maddi manevi sayısız şekilde fazilete ve faydaya ermeye sebep olmaktadır. Geçmiş günahların affı için Recep ayında yapılan dualar affa vesile olmaktadır.

RECEP AYINDA YAPILAN DİĞER İBADETLER NELERDİR?

Recep ayında yapılabilecek pek çok faziletli amel bulunmaktadır. Recep ayında oruç tutmak, Kuranı Kerim okumak, hayır yapmak, sadaka vermek, bu ayda hayırlı bir işe başlamak, dua etmek, tövbe istiğfarda bulunmak yapılan faziletli ameller arasında olmaktadır. Recep ayı içerisinde bulunan Regaip kandilini de ihya etmek oldukça önemlidir.

Regaip kandilinin gününü oruçlu geçirmek gecesinde de ibadet etmek gerekmektedir.

Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaip Kandilini dua ve istiğfar ederek geçirmek, kaza namazlarını kılmak, akraba ziyareti yapmak, kabir ziyareti yapmak, sadaka vermek, hayır dağıtmak güzel ameller işlemeye çalışmak müslümanlar için adet haline gelmiş faziletli ameller arasında olmaktadır.