Rami Kışlası'ndaki bu görüntü bakanlığı harekete geçirdi

250 yıllık tarihi Rami Kışlası'nda bir süredir restorasyon çalışması yürütülüyor. Ancak restorasyonda çalışan işçiler, duvarın dibinde tahtaları yakarak ısınmaya çalışınca, tarihi kışlanın duvarları zarar gördü.

1

Temeli 1757'de atılan Rami Kışlası, Selimiye ve Davutpaşa kışlalarından sonra inşa edilen en büyük askeri kışlaydı. Abdülmecid dönemindeki Kırım savaşlarında karargah olarak kullanıldı. 1960'lı yıllarda ordunun terk ettiği kışla uzun süre bakımsız kaldı.

Uzun yıllardır metruk olan tarihi binanın restorasyonu bir süre önce başladı. Ancak restorasyonda ortaya çıkan görüntüler düşündürücü. Havadan çekilen görüntülerde tarihi kışlanın duvarının dibinde ateş yakıldığı görülüyor.

Kışla duvarı isten dolayı simsiyah olmuş. Oysa o duvar da restore edilecek alanlardan biri. İşçilerin özen göstermesi gereken bir yer. Ama görüntüler bunun tam aksini gösteriyor.

Rami Kışlası'ndaki restorasyon bittiğinde Türkiye'nin tarihini gözler önüne serecek bir Şehir Müzesi hizmete girecek. Kışlada ayrıca yaklaşık 10 milyon kitap kapasiteli dev bir kütüphanenin kurulması planlanıyor. 

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığından, Rami Kışlası'nda sonradan yapıldığı tespit edilen bir duvarın önünde, alanı yasa dışı kullananlara ait malzemelerin ateşe verilmesi olayıyla ilgili restorasyon çalışmalarını yürüten firma hakkında inceleme başlatıldığı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden, bazı basın organlarından yer alan Rami Kışlası'nda ateş yakılmasına ilişkin haberlerle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Rami Kışlası'nda sonradan yapıldığı tespit edilen bir duvarın önünde daha önce alanı yasa dışı kullananlara ait malzemelerin ateşe verilmesi olayıyla ilgili, restorasyon çalışmalarını yürüten firma hakkında inceleme başlatılmıştır. Ayrıca söz konusu habere konu kişi/kişilerle ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur." ifadelerine yer verildi. İHA