Ramazan ayında yasaklar geldi mi, sokağa çıkma yasağı var mı? Ramazanda tam kapanma olacak mı?

Ramazan ayına kısa bir süre kaldı. Dünyada ve Türkiye'de etkili olan koronavirüs salgını sonrası bazı kısıtlamalar alınıyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Kabine Toplantısı sonrası kademeli normalleşme başlamıştı. Koronavirüs vaka sayısında yaşanan artış sonrası dün yapılan toplantı ile beraber yeni tedbirler açıklandı. Peki, Ramazan ayında yasaklar geldi mi, sokağa çıkma yasağı var mı? Ramazanda tam kapanma olacak mı?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerçekleştirilen son Kabine Toplantısı sonrası kontrollü normalleşme başlamıştı. Bazı illerde cumartesi günü sokağa çıkma yasakları kaldırıldı. Son haftalarda ülkemizde artan vaka sayıları sebebiyle vatandaşlar yeni yasaklar olacak mı sorularının gündeme getirdi. Ramazan ayına kısa bir süre kala ise akıllarda Ramazan ayında yasaklar geldi mi, sokağa çıkma yasağı var mı? Ramazanda tam kapanma olacak mı?

RAMAZANDA TAM KAPANMA OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayı ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayı ile ilgili şunları söyledi; "Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.

Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek.

Okullar kapanacak mı, ne zaman? Yüz yüze eğitim sona mı erecek?

SON KISITLAMA KARARLARI NELER?

İlleri, vaka, hasta, vefat, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olarak renklere ayırdıklarını hatırlatan Başkan Erdoğan, "Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, "Elimizdeki veriler ve yaptığımız değerlendirmeler, bütün bunlar ışığında şu hususları milletimizle bugün paylaşma kararı aldık; Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir. Buna karşılık lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecektir." ifadesinde bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandırılacaktır. Yine ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecektir. Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız. Vatandaşlarımızdan bayramla birlikte her alanda özgürlüğümüzü gönlümüzce yaşayacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşmak için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirmeye davet ediyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun." dedi.

KIRMIZI ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Isparta, Konya, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Sivas, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Elazığ, Erzincan, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Rize, Artvin, Ardahan, Iğdır.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER

Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Manisa

ORTA RİSKLİ İLLER-SARI

Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak