Ramazan başlangıç tarihi 25 Şubat Salı günü başlayan Recep ayı nedeniyle yoğun bir şekilde aratılmaya başladı. Müminler “Ramazan ne zaman başlıyor?” sorusunun yanıtını merak ediyor. 11 ayın sultanı Ramazan ayı ülkemiz ve Müslüman alemi için çok değerlidir. Rahmet ve bereket kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek ayda oruç tutarak nefsimizi ve bedenimizi terbiye ederiz. Peki, 2020 Ramazan başlangıç tarihi nedir? İlk oruç ne zaman? Tüm soruların cevabı haberimizde!
2020 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK? İŞTE BAŞLANGIÇ TARİHİ…
11 ayın sultanı Ramazan ayı 2020 yılında 24 Nisan Cuma günü başlayacak. Hicri takvime göre 9. ayda başlayan Ramazan’ın ilk orucu Cuma gününe denk gelecek. 19 Mayıs Salı günü Kadir Gecesi idrak edilecek. 23 Mayıs Cumartesi günü Arefe günü, 24 Mayıs Pazar günü ise Ramazan Bayramının 1. günü olarak kutlanacak.
ÜÇ AYLARIN BAŞI NE ZAMAN?
İslam aleminin kutsal kabul ettiği Recep, Şaban ve Ramazan ayının başlangıcı olan üç aylar 2020 yılında 25 Şubat Salı günü başladı.
25 Şubat Salı - Üç Ayların Başlangıcı
27 Şubat Perşembe - Regaib Kandili
21 Mart Cumartesi - Miraç Kandili
7 Nisan Salı Berat - Kandili
ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER NELER?
Müslümanlar için büyük önem arz eden üç aylarda Peygamber Efendimiz daha çok ibadet etmiş, ibadetin artırılmasını ve haramlardan sakınılmasını istemiştir. Üç aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (sav) şöyle dua ederdi; "Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur."
Hz. Peygamber (sav) başka bir hadis-i şeriflerinde "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır." buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyururlar.Dört kıymetli aydan biridir. Bir âyet-i kerime meali:
(Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram [hürmet edilen] aylardır. (Tevbe 36)
On bir ayın sultanı olan Ramazana hazırlık Recep ayının gelmesiyle başlar.
Tövbe kapılarının sonuna kadar aralandığı bu dönemler, istisnai dönemlerdir. Yolu düzeltmek, yanlışları örtmek için önümüze gelen bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
ÜÇ AYLARDA KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?
Hz. Peygamber, üç aylarda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas şöyle anlatır: "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."
Üç aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir cevabı olmamakla beraber Recep ayının ilk gününde tutulacak oruçla ilgili şöyle bir hadis-i şerif bulunur:
"Receb-i Şerif'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci gününde oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü gününde oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur."