BÜLENT ŞANLIKAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan İbn Haldun Üniversitesi bu yıl öğrenci alımına başlayacak. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, üniversitenin kuruluş amacını ve sistemini AKŞAM’a anlattı: İbn Haldun sosyolog, tarihçi, iktisatçı, siyasetçi, ilahiyatçı aynı zamanda bir felsefecidir. İbn Haldun’u sosyal bilimlerin hemen hemen tümüne ilham veren bir kaynak olarak görebiliriz. İbn Haldun çağları aşan bir kişidir. Siz Mukaddimeyi okuduğunuz zaman sanki bugün yazmış gibi düşünebiliyorsunuz.
FİKİRLERİ HALA TAZE
Oxford Üniversitesi’nde The Oxford Centre for Islamic’in açılışına katıldım. Oraya Galler Prensi Charles gelip bir konuşma yaptı. Konuşmasına İbn Haldun’dan da bahsetti. Dolayısıyla fikirleri hem Müslümanlar hem de Müslüman olmayanlar tarafından taze kabul edilen güncel kabul edilen bir insan. Bu da onun düşüncesinin zaman ve mekân sınırlarını aşan bir düşünce sistemi olmasından kaynaklanıyor. Mukaddime’yi yazarken Kuzey Afrika’daki problemler ve bu problemlerin çözümleri nasıl olur diye söyleseydi o kitap tarihe mal olur ve giderdi. Ama o bütün insanlığı laboratuvarında analiz eden bir düşünür. Dolayısıyla onun fikirleri hala taze kabul ediliyor.
En fazla kontenjan Hukuk'a!
Biz sayısal büyümeye değil kaliteye önem vereceğiz. Özellikle lisans bölümlerimize çok az öğrenci alacağız. En fazla öğrenci alacağımız bölüm hukuk 30 kişi olacak. Diğer bölümlere 20 kişi civarında az sayıda öğrenci alacağız. Biz butik bir üniversite olmak istiyoruz, kaliteye önem vereceğiz.
Sosyal bilim batıya ait değil
Üniversitemizin isimlendirmesi açısından İbn Haldun çok önemli. Batı dışında yetişmiş hem batının hem bütün dünyanın saygı duyduğu bir sosyal bilimci. Sosyal bilim üretmek sadece batının Avrupalıların yapacağı iş değildir. Bunu Müslümanlar da Türkler de yapabilir mesajı vermek istiyoruz. Sosyal bilim üretmek batıya özgü değildir.
Fikri bağımlılık durumu yok
İbn Haldun’un yaşadığı dönemde yaşamıyoruz. Birçok farklılıklar var. Batıda üretilen teoriler öğrencilere pazarlanıyor. Bu teoriler batı toplumunun sorunlarını çözememiş teoriler değil. Ama bizim üniversitelerimizde sanki sorunlarımızı çözecekmiş gibi pazarlıyor. Ben buna fikri bağımlılık diyorum. Fikri bağımlılıktan mutlaka kurtulmalıyız.
40 kişilik hazırlık sınıfı
Hazırlık sınıflarımızı 10’ar kişi yapacağız. Şimdi sınıfları 40 kişilik sınıflarda bir insan nasıl yabancı dil öğrenecek ki. Küreselleşen dünyada yabancı dil çok önemli. Mukayeseli eğitim bizim için çok önemli böyle bir eğitim sunacağız. Fikren bağımsız öğrenciler yetiştireceğiz batı kültürüne mahkûm olmamış bir üniversite olacağız.